20. Maja 2019.

Lana Pudar nastavila tamo gdje je stala prošle godine

Proteklog vikenda plivači Kluba vodenih sportova „Orka“ iz Mostara učestvovali su na velikom međunarodnom plivačkom mitingu XXIV “Montenegro Mimoza Cup” – XV Otvoreno prvenstvo Crne Gore, na kome je učestvovalo preko 350 plivača iz Crne Gore, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Rusije, Albanije, Makedonije, Mađarske, Kosova i Bosne i Hercegovine.

Mostarci su se na ovom mitingu predstavili sa 15 plivača, a klub su predstavljali; Dino Kljako, Asad Buljević, Dino Dužević, Leopold Dankić, Farik Repeša, Ana Ramljak, Đani Morić, Tin Šauperl, Josip Drežnjak, Lana Pudar, Elena Zovko, Luna Rozić, Elena Jurković, Leon Lasić i Lucija Jakovljević.

Plivači „Orke“ na ovom mitingu osvojili su ukupno 14 medalja, 5 zlatnih, 6 srebrnih i 3 bronzane medalje. U konkurenciji 36 klubova iz 10 država, „Orka“ je u statistici osvajača medalja zauzela odlično četvrto mjesto, a takođe su osvojili treće mjesto u poretku najboljih klubova u B kategoriji najmlađih plivača mitinga. Uzimajući u obzir da je riječ o veoma jakom mitingu i da su se na ovom mitingu predstavili u nekompletnom sastavu, iz „Orke“ navode da su izuzetno zadovoljni ekipnim plasmanom.

Osvajači medalja na ovom mitngu su:

  • Lana Pudar: 4 zlatne i 6 srebrnih medalja,
  • Elena Zovko: 1. zlatnu i 1. bronzanu medalju,
  • Tin Šauperl: 1. bronzanu medalju,
  • Đani Morić: 1. bronzanu medalju.

Lana Pudar je nastavila tamo gdje je stala prošle godine. Naime, na ovom mitingu Lana je oborila 3 rekorda mitinga i postavila je novi rekord Bosne i Hercegovine u kategoriji mlađih juniorki u disciplini 100m delfin u vremenu 1:04.43. Takođe, druga je po broju osvojenih medaljama na mitingu, osvojila je prvo mjesto u apsolutnoj kategoriji sa 13 godina i proglašena je za najbolju je plivačicu mitinga u kategoriji 2006. i mladje, za što je od strane organizatora nagrađena peharom i  novčanom nagradom u iznosu od 100 €.

Najbolja bh. plivačica Amina Kajtaz je kao članica HAPK „Mladost“ iz Zagreba učestvovala na 11. međunarodnom plivačkom mitingu “Victoria-Primorje”, koji se održao u Rijeci. Amina je i ovaj put dokazala da je zaista riječ o jednoj vrhunskoj plivačici, koja se svojim rezultatima sve više približava evropskoj plivačkoj eliti. Naime, Amina je oborila dva državna rekorda, i to u disciplinama 200m mješovito, u vremenu 2:19.73 i u disciplini 200m delfin u vremenu 2:13.05. Ilustarcije radi, vrijeme novog rekorda u disciplini 200m delfin, Aminu bi na zadnjem Evropskom prvenstvu održanom ljetos u Glasgowu svrstalo na 12. mjesto, što je zaista rezultat vrijedan svakog respekta.

Već narednog vikenda dio plivača „Orke“ će učestvovati na plivačkom mitingu u Banja Luci, a sve u sklopu priprema za zimsko državno prvenstvo, koje će se održati početkom marta.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano