20. Maja 2019.

Lijepa, crna, pobjednica

pr alek wek

Supermodel Alek Wek (41) želi da ima djecu. Kad joj je bilo 20, kazala je za Guardian, nije to željela, jer je morala mnogo raditi, uspjeti i „uraditi svoju stvar“. Sada je spremna na majčinstvo.

Sredinom osamdesetih, izbjegla je sa porodicom ispred građanskog rata u Južnom Sudanu. Došla je u London, gdje je mlada 18. godišnjakinja otkrivena kao model, slijedila je internacionalna karijera. Crne žene u modnoj branši tih godina bile su izuzetak, glamur magazini su se bojali na naslovnoj stranici pokazati crno lice, strahujući zbog opadanja tiraža.

Wek je bila prva crna žena iz Afrike koja je 1997. godine ukrasila naslovnu stranicu američkog izdanja časopisa „Elle“. Ove godine, prvi put se pojavila na naslovnici „Vogue“ časopisa, izdanje za Ukrajinu., kao i na nekoliko drugih naslovnica.

Od protekle jeseni. prezentira američki modni brend Ann Taylor, gdje je konačno stigla kao mainstream, ali ne više kao lijepa egzotkinja, koja u vrhunskom svijetu samo predstavlja luksuzni label.

Za mnoge crne žene Wek je danas uzor, njen razvoj jednak je pobjedi. Ona je postigla puno, a za nju kraj još nije ni na vidiku. Kako kaže „Party tek počinje“

(spiegel

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano