23. Maja 2019.

London tvrdi da je dogovoren nacrt sporazuma o Brexitu

Brexit

Britanska vlada saopštila je da su se britanski i evropski pregovarači dogovorili o nacrtu sporazuma o budućim odnosima poslije Brexita i dodala da će vlada o tome raspravljati u srijedu, prenijela je agencija France press.

“Vlada se  sastaje u srijedu u 14 sati po lokalnom vremenu da bi razmotrila nacrt sporazuma do koga su došle pregovaračke ekipe u Briselu i da bi donijela odluke o narednim etapama”, navodi se u saopštenju vlade.

Britanski mediji su nešto ranije prenijeli da su Velika Britanija i Evropska unija postigle “tehnički dogovor” o Brexitu i dodali da su britanski ministri pojedinačno u utorak uveče pozvani u sjedište vlade, prije sjednice zakazane za 14. novembar.

Irska televizija RTE javila je da je postignut dogovor kako bi se izbjegla tvrda granica između Irske, članice EU-a, i britanske pokrajine Sjeverne Irske.

Sporazum uključuje takozvani backstop, zaštitni mehanizam, zahvaljujući kome bi granica na irskom ostrvu ostala otvorena nakon Brexita.

To pitanje je do sada bila glavna prepreka u postizanju dogovora o budućim odnosima između Londona i Brisela, poslije istupanja Velike Britanije iz članstva u EU, koje stupa na snagu 29. marta 2019. godine.

Ipak, RTE navodi da to još ne znači da su pregovori o Brexitu do kraja zaključeni.

Agencija AP prenijela je da će u srijedu u Briselu biti održan i sastanak ambasadora 27 zemalja EU.

Evropska komisija je, prije vijesti o postizanju tog dogovora, objelodanila spisak hitnih mjera koje treba preduzeti u slučaju da nema dogovora sa Londonom.

Podpredsednik EK Frans Timmermans je rekao da su te pripreme neophodne, jer će povlačenje Velike Britanije “izazvati brojne poremećaje” sa ili bez dogovora, i dodao da su svi u obavezi da pričine “što manju moguću štetu”, javlja Al Jazeera.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano