21. Februara 2019.

Lukajić u istražnom zatvoru zbog zlostavljanja hrvatskih zarobljenika na Manjači

lisice-hapsenje-(7)_620x0

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Bosne i Hercegovine Dane Lukajića (1950.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratnim zločinom protiv zarobljenika.

Postoji osnovana sumnja da je od 8. do 16. septembra 1992. u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banja Luke, kao kapetan I klase Vojske Republike Srpske i vođa operativnog tima Organa bezbjednosti zaduženog, između ostalog, za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika, imao stvarna i formalna ovlaštenja nad podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske koji su osiguravali navedeni logor ratnih zarobljenika, postupao protivno odredbama članka 13.,14. i 17. III Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima od 12. avgusta 1949. godine.

Sumnjiči ga se da je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HOS-a, kao i drugih za sada nepoznatih zarobljenika, u više navrata zapovijedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da zlostavljaju i fizički povređuju ratne zarobljenike, što su ovi i radili i u više navrata udarali ih nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu, vješajući ih o strop.

Jednom zarobljenom pripadniku HOS-a gurali su palicu u anus, te je okrivljenik lično prilikom ispitivanja tog istog zarobljenika u dva navrata, udarao ga drškom pištolja po glavi, stolicom po leđima i palicom po spolovilu. Takođe je zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da u njegovoj prisutnosti udaraju i zlostavljaju prije spomenutog zarobljenika što su oni i činili, te imenovanog udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu, te jednom prilikom čekićem po šaci desne ruke dok mu ju je on držao, saopštilo je Državno tužilaštvo Republike Hrvatske na svojim internetskim stranicama.

Nakon što je okrivljenik ispitan pred državnim tužiocem, sudija istrage Županijskog suda u Zagrebu, odredio je istražni zatvor protiv Lukajića u trajanju od 30 dana na osnovu odredbe člana 123. stavak 1. tsčka 1. i 4. Zakona o krivičnom postupku.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano