25. Juna 2019.

Macron najavio povećanje najniže plate i smanjenje poreza za penzionere

880x495_cmsv2_187980f8-64fe-5733-b147-4577639d0d41-3128972

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u ponedeljak u pokušaju smirenja bijesa “žutih prsluka”, čiji su često nasilni protesti doveli u pitanje njegov autoritet, najavio povećanje najniže plate i smanjenje poreza za penzionere.

Predsjednik je suočen s  ekonomskim i društvenim vanrednim stanjem, najavio više mjera, među kojima su povišenje minimalne plate za 100 eura, izuzeće od povišenja poreza za niske penzije i ukidanje poreza za prekovremene sate.

“Tražim od vlade i parlamenta da poduzmu potrebno, kako bi se od početka sljedeće godine moglo bolje živjeti od rada. Minimalna plata radnika će se 2019. godini povećati za 100 eura i to poslodavca neće ništa stajati”, rekao je u obraćanju putem televizije, ali nije iznio pojedinosti te mjere.

Macron je, takođe, tražio od svih poslodavaca koji to mogu da uoči završetka godine isplate nagrade djelatnicima, takođe, oslobođeno poreza.

Macron  je izjavio sinoć da je gnjev u zemlji dubok i opravdan, ali da je nasilje nedopustivo, te da mir i red moraju da zavladaju “uz primjenu svih sredstava”, a da za sebe vjeruje da može pronaći izlaz iz trenutnih problema.

U prvom televizijskom obraćanju javnosti od kako su protesti protiv poreza širom Francuske prerasli u nerede u Parizu, Macron je istakao da u proteklih 18 mjeseci nije bilo moguće pružiti odgovor na probleme koji traju posljednjih 40 godina, prenosi Reuters.

Osudio je nasilje protekle sedmice prilikom protesta “žutih prsluka”, a koje je, kako je rekao, duboko uzdrmalo zemlju.

“Za to nasilje neće biti nikakve milosti”, istakao je  francuski predsjednik, ali je istovremeno naglasio da ima obzira prema bijesu “žutih prsluka”.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano