19. Maja 2019.

Mađarski državni plesni ansambl u Mostaru

Mađarski-državni-plesni-ansambl

Mađarski državni plesni ansambl, u sklopu Tjedna mađarske kulture u BiH, gostuje  8. februara u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkom u 20 sati.

Jedan od ciljeva Sedmice mađarske kulture je da svoju državu prikažu kao modernu, kreativnu državu koja ide u korak sa savremenim kulturnim tijekovima, ali da ujedno i poštuje, njeguje svoje tradicionalne vrijednosti, poštujući kulturnu baštinu i drugih naroda.

Simbol projekta, u organizaciji Ambasade Mađarske, je ptica oivičena krugom, a motiv crveno-zelene ptice upućuje na šaroliku mađarsku kulturu, dok žuto-plavi krug oko ptice predstavlja državu domaćina – Bosnu i Hercegovinu.

Mađarski državni folklorni ansambl, folklorni ansambl broj jedan u Mađarskoj, osnovan je 1951. godine s ciljem prikupljanja, čuvanja i prezentovanja blaga mađarskog folklora. Raznovrstan repertoar Mađarskog državnog folklornog ansambla učinio ga je jednim od najuspješnijih svjetskih ansambala: tokom 68 godina postojanja, Ansambl je nastupao u 53 zemlje na četiri kontinenta i zabavljao više od 9 miliona ljudi. Repertoar Ansambla sastoji se od autentičnih i savremenih predstava.

Ovaj program daje poštovanje i Kodály Zoltánu, svjetski poznatom kompozitoru, muzikologu i pedagogu.

Ulaz je slobodan.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano