23. Oktobra 2018.

Makedonski predsjednik neće potpisati sporazum s Grčkom

08 cucar makedo

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov neće potpisati sporazum o novom imenu te države, koji su postigli makedonski premijer Zoran Zaev i njegov grčki kolega Alexis Tsipras.

Ivanov je kazao kako je na jutrošnjem sastanku, koji je trajao dvije minute, Zaevu i ministru vanjskih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim “ličnim činom i odlukom za koji snose ličnu odgovornost”, javili su makedonski mediji.

“Tekst sporazuma je za Makedoniju previđa ne samo promjenu ustavnog imena, već i promjenu preambule Ustava”, rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava, koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

Po njegovim riječima, Grčka je sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.

“Neću legalizovati politički nelegalna djela”, rekao je Ivanov, dodavši kako je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Zaev i Tsipras dan ranije objavili su kako su postigli istorijski sporazum o novom nazivu bivše jugoslovenske republike, čime bi se trebao okončati gotovo 30 godina dug spor službenog Skopja i Atene. Prema tom sporazumu Makedonija bi u budućnosti nosila ime Republika Sjeverna Makedonija.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano