23. Maja 2019.

Malezijska policija potvrdila da je Kim Jong Nam ubijen nervnim agensom VX

Kim-Jong-Nam

Nervni agens, poznat kao  VX, korišten je u ubistvu Kim Jong Nama, polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, u Maleziji prošle sedmice, saopštila je policija u petak.

Kim Jong Nama navodno su otrovale dvije žene, koje su mu bacile u lice otrovni agens na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara, saopštio je načelnik malezijske policije Khalid Abu Bakar.

Prisustvo agensa VX, koji su Ujedinjene nacije klasifikovale kao hemijsko oružje za masovno uništenje, pronađeno je na Kimovim očima i licu.

Vijetnamka i Indonežanka, skupa sa Sjevrnokorejcem, uhapšeni su zbog ubistva.

Jedna od osumnjičenih žena razboljela se nakon napada i povraćala je, saopštio je policijski načelnik.

Na pitanje lokalnih medija trebaju li ljudi izbjegavati aerodrom, Khalid je odgovorio: “Ne znam, nisam ekspert. Dovesćemo eksperte na tu lokaciju da istraže i uvide ima li išta radioaktivno tamo”.

Ta supstanca “definitivno je ilegalna ovdje”, kazao je on, dodajući da policija sada istražuje kako su napadači došli do nje.

Supstanca je tehnički poznata kao etil S-2-diisopropilaminoetil metillfosfonotiolat, navodi se u policijskom saopštenju.

Ona je svrstana u hemijsko oružje u okviru Akta  o hemijskom oružju iz 2005. i  Konvencije o hemijskom oružju iz 1997.

Malezijska policija traga za još sedmoro Sjevernokorejaca, za koje vjeruje da su povezani s napadom, među kojima i za diplomatom u sjevernokorejskoj ambasadi u Kuala Lumpuru i službenikom u aviokompaniji Air Koryo, nacionalnom avioprevozniku Sjeverne Koreje.

U četvrtak je malezijska policija zatražila od Interpola da izda potjernice za četvoro Sjevernokorejaca, koji su pobjegli iz Malezije na dan Kimovog ubistva, prenosi dpa.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano