27. Maja 2019.

Malo do umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini mala do umjerena oblačnost. Dosta magle ima u Krajini i cijelom sjeveru Bosne, te po kotlinama u centralnim i istočnim područjima.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Sokolac 3 stepena, Bjelašnica 4, Bijeljina 5, Bugojno i Srebrenica 6, Brčko, Gradačac, Ivan Sedlo, Jajce, Tuzla i Zvornik 7, Doboj, Sanski Most, Sarajevo i Zenica 8, Livno 9, Bihać i Prijedor 10, Banja Luka, Široki Brijeg i Stolac 11, Trebinje 12, Mostar 13, Neum 16 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno. Prijepodne u Bosni će biti dosta magle.

Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 14 i 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

——

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše izražene.

Pojava magle u prijepodnevnim satima, u Bosni, kod osjetljivih osoba može uzrokovati manje probleme, stoga je preporučljivo biti oprezniji u ovom dijelu dana.

Nakon toga, u cijeloj zemlji će biti ugodnije.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je u jutarnjim satima smanjena zbog magle. Izdvajamo autoput A-1 Tarčin-Zenica, magistralne puteve M-17 Zenica-Doboj, M-17 Konjic-Jablanica, M-5 Lašva-Vitez i M-4 Doboj-Tuzla, kao i šire područje Goražda i Bihaća. Na planinskim prevojima, kao i u usjecima, mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja. Sve učesnike u saobraćaju pozivamo na pojačan oprez i poštivanje saobraćajnih propisa.

Zbog sanacije mosta na ulazu u Bugojno na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, saobraćaj teretnih vozila je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Radovi se izvode i na dionicama autoputa A-1 Sarajevo sjever-Lepenica i Podlugovi-Visoko, na autoputu Bosanska Gradiška-Banja Luka, kao i na magistralnim putevima: M-17 Konjic-Tarčin, M-6 Domanovići-Stolac, M-5 Jajce-Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Olovo-Kladanj. Na ovim dionicama saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima nisu zabilježena duža zadržavanja.

Zbog minerskih radova u Hrvatskoj danas u vremenu od 13 do 17 sati, doći će do polusatne obustave saobraćaja na graničnom prelazu Ivanica-Gornji Brgat.

Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Iako su vremenski uslovi povoljni za ovo doba godine, vozače podsjećamo da zakonska odredba obaveznog posjedovanja zimske opreme stupa na snagu 15.11. Na vrijeme pripremite vaše vozilo za zimske uslove za vožnju., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano