26. Maja 2019.

Manafort u drugoj presudi osuđen na tri i po godine zatvora

im-26369

Paul Manafort, bivši voditelj predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, osuđen je na tri i po godine zatvora, objavio je sud u Washingtonu u srijedu, a u New Yorku je protiv njega podignuta nova optužnica za pronevjeru. Sutkinja Amy Berman Jackson u Washingtonu osudila ga je u srijedu na 73 mjeseci zatvora.

Ova presuda izrečena je šest dana nakon što je na zasebnom suđenju u Alexandriji u saveznoj državi Virginiji 69.godišnji Manafort proglašen krivim za finansijske prevare i osuđen na 47 mjeseci zatvora.

Sutkinja Jackson rekla je da će 30 mjeseci njezine kazne Manafort odrađivati istovremeno s kaznom dosuđenom u Virginiji, što će ukupno iznositi  šest godina i devet mjeseci zatvora. Sutkinja Jackson osudila je Manaforta, republikanskog političkog veterana, koji je zaradio milione dolara radeći za proruske političare u Ukrajini za dvije urote za koje je priznao krivnju u septembru 2018. godine.

Riječ je o savjetničkim uslugama koje je pružao proruskim Ukrajincima od 2004. do 2014. godine, te za pokušaj kupovine svjedoka, prenose američki mediji.

Na sudu u New Yorku u srijedu je protiv Manaforta podignuta nova optužnica, koja ga tereti za nepošteno prisvajanje više miliona dolara zajma.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano