19. Juna 2019.

Mandatar slovenske vlade Šarec: Glumac i političar "novog kova"

Marjan-Šarec

Marjan Šarec, koji je u petak uvjerljivo izabran za mandatara buduće vlade, 41. godišnjak je s diplomom glumačke akademije i pripadnik nove generacije slovenskih političara.

Rođen 2. decembra 1977. godine, biološke roditelje nikad nije upoznao, jer je kao beba dat u udomiteljsku porodicu u mjesto Moravče.

Tu je živio do treće godine, kada ga je posvojio bračni par Šarec iz sela Šmarce kod Kamnika. Od njih je naslijedio kuću i manje imanje, na kome i danas živi sa suprugom Barbarom, profesoricom slovenskog i italijanskom jezika, te kćerkama Gabrijelom i Vivianom, prenosi Hina.

Iako ga je šira politička javnost upoznala tek prošle godine, kad je kao protivkandidat Boruta Pahora tijesno izgubio predsjedničku trku, Šarec je u svojoj opštini Kamniku uspješni lokalni političar. Osvojio je dva načelnička mandata i stekao političko iskustvo na lokalnom nivou, ali mu konkurenti osporavaju sposobnosti potrebne za nacionalnu politiku i međunarodno komuniciranje.

Još prije nego se počeo baviti politikom, Šarec se u Sloveniji proslavio kao glumac-komičar, posebno svojim imitacijama poznatih osoba. Nakon što je završio srednju mašinsku školu i na nagovor prijatelja koje je imitacijama učitelja zabavljao u osnovnoj školi, prijavio se na ljubljansku akademiju za pozorištei film ,te se iz drugog pokušaja uspio upisati.

Šarec je ispitnu komisiju oduševio imitacijom tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i improvizacijom, u kojoj je glumio žrtvu koje su oteli južnoamerički gerilci.

Uspješno je imitirao gotovo sve domaće političare, od Janeza Drnovšeka i Janeza Janše do Antona Ropa i Karla Erjavca, s čime je prestao nakon prvog ulaska u “ozbiljnu” politiku. Ali, snimci njegovih nastupa na televiziji, radiju, vatrogasnim zabavama i drugim prigodama i danas imaju stotine hiljada pregleda u Sloveniji.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano