21. Februara 2019.

Marić o mogućim tužbama BiH i Srbije: Nismo pokrenuli postupak prodaje imovine

ide

Hrvatski ministar državne imovine Goran Marić izjavio je u petak da je novi Zakon u upravljanju državnom imovinom najpravednije i najbolje rješenje, jer Hrvatska kao ozbiljna država nije pokrenula postupak prodaje tuđe imovine, kao što su radile susjedne države, te omogućava da se nedifinisana imovina može dati u zakup, a da se ne zadire u vlasnička prava.

Ministar Marić rekao je u Splitu odgovarajući na novinarsko pitanje o najavljenim tužbama iz Srbije i BiH vezanim uz imovinu na koju iz tih republika bivše države polažu vlasničko pravo kako je Zakonom omogućeno da se nedefinisana imovina može dati u zakup.

“Time se ne zadire u vlasnička prava ni u vlasničke odnose i niko ne može staviti hipoteku na to zemljište i na te opustjele i zapuštene nekretnine, ali je nedopustivo da 28 godina takvo stanje traje i ugrožava zdravlje i bezbjednost ljudi”, rekao je ministar Marić novinarima u Splitu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentariše najave državljana Srbije i BiH s više od 30 tužbi zbog davanja u zakup imovine za koju smatraju da je njihova, odgovorio je kako je vlasništvo nad tom imovinom neutvrđeno, te da je riječ o korisnicima (te imovine) iz republika bivše države, javlja Hina.

“Kad se utvrdi vlasništvo, vlasnik stiče sva prava ugovora o zakupu”, rekao je Marić.

“Ovo je najpravednije i najbolje rješenje, jer se radi o Republici Hrvatskoj kao ozbiljnoj državi i mi nismo pokrenuli postupak prodaje tuđe imovine, kao što su radile susjedne države” rekao je.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano