16. Juna 2019.

May danas podnosi ostavku, otvara trku za nasljednika

gettyimages-1094145608

Očekuje se da britanska premijerka Theresa May danas podnese ostavku s čela vladajuće Konzervativne stranke, otvarajući trku unutar stranke za njenog nasljednika, ali ne i glasanje javnosti o novom čelniku zemlje.

Nije planirano da May (62) održi javni govor danas, ali se očekuje da će potvrditi svoju ostavku u pismu Komitetu 1922 konzervativnih poslanika.

Ona je objavila namjeru da podnese ostavku u prošlom mjesecu, priznajući da nije uspjela privoliti parlament da odobri sporazum o britanskom napuštanju Evropske unije.

“To što nisam uspjela da realizujem Brexit jeste i uvijek će biti uzrok moje najdublje žalosti”, kazala je u emotivnom govoru May pred svojim uredom u Downing Streetu 24. maja.

May će nastaviti da obavlja premijersku dužnost do izbora novog konzervativnog čelnika među stranačkim poslanicima i članovima – u procesu koji bi mogao potrajati do dva mjeseca.

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson favorit je za njenog nasljednika.

Konzervativni evroskeptici, koji su bili nezadovoljni sporazumom koji je May postigla s EU, pozvali su na njenu ostavku.

Premijerka je potvrdila u martu da će podnijeti ostavku nakon što je parlament odbio po četvrti put njen sporazum s EU. Poslanici su glasali tri puta protiv sporazuma, a četvrti put glasanje nije ni održano zbog rastućeg protivljenja sporazumu.

U aprilu je EU odobrila Britaniji šestomjesečno produženje roka za napuštanje bloka, u nadi da će poslanici pronaći put iz slijepe ulice. Novi rok za Britaniju da napusti EU je 31. oktobar, prenosi dpa.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano