16. Januara 2019.

Medžlis IZ Mostar poziva na odgovornost zbog zemljišta Robne kuće HIT

iz mostar

Medžlis Islamske zajednice Mostar s dubokim osjećajem povrijeđenosti najoštrije osuđuje inicijative i najave preduzeća MO-parking da zemljište iza bivše Robne kuće HIT bespravno i protivzakonito počne koristiti kao parking prostor.

“S dubokom nevjericom da cjelokupna mostarska javnost prešućuje samoinicijativno prisvajanje javnih površina ili samoinicijativno donošenje odluka gradskog čelništva, bez poštivanja zakonitosti, procedura i stvarnih nadležnosti Medžlis IZ-e Mostar podsjeća domaću i međunarodnu javnost da već 17 godina kontinuirano i sistematski ulaže napore na povratu bespravno oduzete vakufske imovine koju su tokom cijelog jednog vijeka vladajuće strukture koristile argumentom sile i nasilja. Šokirani smo činjenicom da se na sličan način odnosi i aktuelna vlast u Mostaru, koja nije spremna primijeniti, ranijih godina usvojenu, i za njih obavezujuću, Odluku Gradsko vijeća da se na tom mjestu ne može graditi nikakav parking i da su drsko ignorisali zahtjeve mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića da se na tom lokalitetu izvrše kontrolna arheološka iskopavanja jer, pokazalo se proteklih godin, da se upravo na tom dijelu nalaze posmrtni ostaci muslimana Mostara ukopavanih u Lakišića harem”, navodi se u saopštenju.

Medžlis IZ-e Mostar neće i ne može mirno posmatrati ovaj vid obespravljivana i ponižavanja, te će kod nadležnih političkih, pravosudnih domaćih i međunarodnih subjekata preduzeti sve zakonom predviđene mjere, kako bi se utvrdila odgovornost gradskog rukovodstva, a protiv preduzeća MO parking u najkraćem roku podnijeće krivične prijave, stoji na kraju saoopštenja Medžlisa IZ Mostar.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano