23. Maja 2019.

Mikulić: Vladajuće stranke pregovore u Mostaru dovele u svojevrsnu krizu

sdp

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK-a Zoran Mikulić smatra kako su pregovori političkih stranaka oko održavanja izbora u Mostaru došli u svojevrsnu krizu prvenstveno, kako je kazao, zbog nerazumijevanja i nepostizanja kompromisa vladajućih političkih stranaka.

“Mi smo u ove pregovore ušli prvenstveno s namjerom da građanima omogućimo osnovno biračko prvo. Od početka pregovora, SDP je ponudio niz rješenja, ali nismo naišli na razumijevanje kod ostalih sugovornika, stoga smo, uvažavajući volju i stav ostalih političkih stranaka, popustili u svojim zahtjevima nastojeći postići maksimalan kompromis”, izjavio je Mikulić na konferenciji za novinare u ponedeljak u Mostaru.

Napomenuo je kako SDP, pri tom, niti u jednom trenutku nije odustao od svojih temeljnih načela za održavanje izbora u gradu Mostaru, a to je da Grad mora biti jedinstven, da nikako ne smije biti podijeljen, a posebno po ratnim linijama razdvajanja i da se ispoštuje minimalna i maksimalna zastupljenost konstitutivnih naroda u Gradskom vijeću.

Istakao je kako je SDP napravio precizan model izmjena i dopuna Izbornog zakona i precizan model izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara, koji sadrži izmjene koje su plod kompromisa svih stranaka i iznesenih stavova dosadašnjih pregovora.

“Mi smo to predočili u jedan precizan i kompletan dokument, odnosno platformu u obliku političkog sporazuma koju bi trebali potpisati svi sudionici pregovora na idućem sastanku, ali ne ulazeći u to tko će i kako implementirati taj dogovor”, kazao je, napomenuvši kako je najveća kočnica daljem nastavku pregovora upravo inzistiranje, prvenstveno SDA, na tome da se utvrdi model implementiranja onoga što se dogovori.

“Mi niti imamo ikakvu moć niti instrumente da bilo kome naredimo kako će implementnirati ono što mi dogovorimo. Za to postoji Parlamentarna skupština BiH, koja će taj naš stav implementirati ili neće – smatra Mikulić.

Dodaje kako na idućem sastanku, kojega bi trebao organizirati HDZ BiH, očekuje usvajanje platforme SDP-a ili bilo koga drugog dokumenta neke druge stranke, u suprotnom, dodaje, ovi sastanci postaju sami sebi svrha.

Edin Zagorčić, predsjednik GO SDP-a Mostar, osvrnuo se na rad i poslovanje 11 javnih preduzeća, čiji je Grad osnivač.

Dva preduzeća, Komos i Uborak, su pod stečajem.

U preostalih devet preduzeća, ostvarena je minimalna neto dobit, ne postoje podaci da je i u jednom od njih održana Skupština Društva, niti su izabrani niti konstituisani Nadzorni odbori, a u JP Vodovod na čelu su dvojica direktora koji su davno trebali, po godinama starosti, biti u penziji, ali i dalje obavljaju funkcije i donose nezakonite odluke.

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora SDP-a BiH Edin rekao je kako je nedavno raspisani Javni oglas za imenovanje predsjednika i članova upravnih vijeća javnih ustanova čiji je osnivač Grad Mostar, dokaz da vladajuće političke stranke u Mostaru jako dobro sarađuju.

Grad je raspisao Javni oglas za 60 vijeća kojima je istekao mandat, a ono što je, po Zagorčićevim riječima, interesantno jest to da je taj oglas raspisan baš sada, pred izbore.

Zagorčić se stoga pita žele li oni koji su na vlasti time osigurati dovoljnu količinu političke moći nezavisno od izbornog rezultata, i hoće li se jedan ovakav oglas i prijem ovolikog broja ljudi koristiti u predizborne svrhe da bi se demonstrirala određena politička moć.

Po njegovom mišljenju, iz raspisanog Javnog oglasa vidljiva je dobra saradnja između SDA i HDZ BiH, jer su formirali zajedničko povjerenstvo koje odlučuje o prijemu i ispunjavanju kriterija za te pozicije.

“Dakle, ona priča kako se SDA i HDZ BiH ne mogu ništa dogovoriti ne stoji, jer oni u praksi, barem kada je Mostar u pitanju, očito dobro sarađuju”, ustvrdio je Zagorčić.

Predsjednik mostarskog SDP-a govorio je i o problemu s kojim se susreće Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Blagaj, kome je onemogućeno da pristupe obuci i polaganju stručnom vatrogasnog ispita.

“DVD Blagaj je multinacionalno i smatramo da je to čisto ispolitizovano i da tome treba stati u kraj. SDP daje punu podrđku DVD Blagaj kao multinacionalnom društvu, te zahtijeva od nadležnih da utvrde stvarno stanje i omoguće im pristup obuci”, zaključio je Zagorčić.

(Fena)

 

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano