23. Juna 2018.

Ministarstvo odbrane SR Njemačke doniralo 15 dizalica za helikoptere UH-1H

Svečana ceremonija primopredaje doniranih sredstava vojne opreme od strane Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke Ministarstvu odbrane BiH, kojoj su prisustvovali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann, kao i drugi predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i Ambasade SR Njemačke u BiH, održana je danas na lokaciji kasarne „Rajlovac“.

Donacija predstavlja realizaciju vojne pomoći iz Sporazuma između Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke i Ministarstva odbrane BiH o besplatnom transferu 15 bočnih dizalica UH-1H sa stanja njemačkih oružanih snaga u vrijednosti preko 200.000 KM.

Ministrica Pendeš se tokom obraćanja zahvalila Ministarstvu odbrane SR Njemačke i Ambasadi SR Njemačke u BiH na ukupnoj pomoći koju pružaju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i naglasila da je donacija bočnih dizalica, „još jedan korak u pravcu sveukupnih nastojanja integracije naše države u evroatlantske strukture“.

„Ova vrijedna donacija pomaže u daljem razvoju sposobnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za izvršenje zadataka, medicinske evakuacije i operacija potrage i spašavanja te zaokružuje cjelinu u paket sposobnosti, imajući u vidu ranije isporučenu medicinsku opremu za helikoptere koja je, također, donirana od strane SR Njemačke u 2013. godini“, istakla je ministrica Pendeš.

Ambasadorica SR Njemačke Christiane Hohmann izrazila je zadovoljstvo što SR Njemačka svojom vojnom i civilnom pomoći podržava BiH i njene OS BiH  u nastojanju ka ispunajvanju važnog procesa na putu ka ispunjenju strategijskog cilja države BiH i njenih oružanih snaga pristupanju evroatlantskim integracijama.

Načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč istakao je da ova donacija potvrđuje jačanje vojne i tehničke saradnje kao i dugogodišnje prijateljske odnose BiH i SR Njemačke, a koja će značajno doprinijeti povećanju operativnih kapaciteta i dostizanju viših standarda OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Donirana materijalno-tehnička sredstva već su stavljena na raspolaganje Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, što će doprinijeti da pripadnici Oružanih snaga BiH, s manje rizika i još više rezultata, budu oslonac potrebnim u misijama traganja i spašavanja i učinkovitijem izvršenju ostalih zadataka OS BiH.

Nakon obraćanja potpisan je sporazum o primopredaji doniranih sredstava i uručena zahvalnica Ministarstva odbrane BiH ambasadorici Hohmann, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

M. N.

(Novasloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano