16. Januara 2019.

Ministrica Dilberović posjetila Arhiv BiH

dilberovic

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović danas je prilikom posjete Arhivu BiH dodijelila komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature Arhivu Bosne i Hercegovine.

S direktorom Arhiva Sašom Klepićem razgovarala je o projektima i planovima Arhiva BiH.

“Arhiv BiH svjedoči o državotvornosti Bosne i Hercegovine,  a moja posjeta je samo početak intenzivne buduće saradnje. Razgovarali smo o  važnim projektima, usavršavanju kadra, obrazovanju onih koji su važni za budućnost ove institucije, kako bi arhivistika dobila svoje značajno mjesto kakvo zaslužuje”, kazala je Dilberović.

Podržala je viziju menadžmenta Arhiva BiH, te izrazila nadu da će već sljedeće godine kada se obilježava 70. godišnjica Arhiva u BiH, biti upriličen značajan naučni skup s istraživačima iz BiH i inostranstva.

Direktor Arhiva BiH izrazio je zadovoljstvo posjetom ministrice, te kazao da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke koristeći svoje resurse i kapacitete pomaže Arhivu BiH.

“Naša misija je da osvježimo, obnovimo i uspostavimo veze sa svim institucijama u BiH, ali i zemljama u regionu”, naglasio je Klepić.

Najavio je da će Dan arhiva BiH, 12. decembar, biti obilježen akademijom i izložbom matrica i pečata.

“Arhiv BiH je bogata riznica u kojoj se pored ostalog čuva više od 600 pečata iz raznih perioda, vlada, institucija, naroda, država. Već postoji interesovanje zemalja regiona, Evrope za gostovanje izložbe”, kazao je direktor Arhiva BiH Saša Klepić.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano