27. Maja 2019.

"Mir" večeras na Memorijaljnoj sceni 2532

MIR 26 repriza

Na Memorijalnoj sceni 2532 večeras, u 19,30 sati ansambl Mostarskog teatra mladih igra 26. reprizu predstave “Mir” rađeno po tekstu antičkog komediografa Aristofana.

Predstavu je režirao Sead Đulić, a u njoj igraju: Ali Kamer Aksoy, Edina Delalić, Haris Habibija, Alem Neziri, Sabahudin Balavac, Faris Količić i Mia Musić.(Muhamed Behram)

eMTeeM – ova predstava “MIR” čitajući Aristofana kao savremenika, u Aristofanovoj Ateni prepoznaje Mostar, i satiri izlaže ovdašnje junake naših života, ali i njihove politike i domete tih politika.

Mir je komedija koju je napisao i postavio znameniti komediograf Aristofan. Osvojila je drugu nagradu na Dionizijskom festivalu, gdje je bila postavljena samo nekoliko dana prije ratifikacije Nikijinog mira (421. pne.), kojim je nakon deset godina privremeno okončan peloponeski rat. Komad je poznat po veselju kojim se očekuje mir, odnosno slavljenju povratka idiličnom životu na selu. Međutim, u njemu se, takođe, publika upozorava i gorko podsjeća na izgubljene prilike, a kraj nije sretan za sve učesnike. Kao i gotovo svim Aristofanovim komadima, humor je apsurdan, a satira oštra, pri čemu nije pošteđen ni Kleon, populistički vođa ratne stranke u Ateni, premda je poginuo u bici kod Amfipolja nekoliko mjeseci ranije.

Aristofan, (448. pr. Hr. – 385. pr. Hr.) bio je starogrčki pisac komedija.

Aristofan u svojim komedijama tematizira tadašnju svakodnevicu i osuđuje politiku.

Napisao je oko 40 drama, a 11 ih je sačuvano. Aristofan je u svojim djelima bio neposredan i oštar kritičar savremenih događaja i poznatih osoba. Radnja je njegovih komedija često apsurdna, nevjerovatna, smiješna, ali, u isto vrijeme, prožeta realnošću. Njegove likove, lakrdijaše i karikature, pokreću pravi osjećaji pohlepe i ambicije. Satirizirao je i ironizirao, izlagao je podsmijehu društvo – nesavjesnost rasuđivanja, demagogije u demokratiji, prazno dokazivanje i sofizmu, neznanje, lakoumnost, nepostojanost, izdaju, šovinizam i sve ono što će na kraju Atenu dovesti do propasti.

Osuđivao je ratovanje (sa Spartom), bio je protiv samoga rata, a i njegovih pobornika koji su se ratovanjem koristili kako bi povećali vlastitu moć na štetu naroda: smatrao je da se prava demokracija može razviti samo u miru.

“Doći na ovu eMTeeM – ovu predstavu znači dati glas za slobodu govora. Mnogo je ovo više od predstave. Aristofan je super, a ni mi nismo loši”, poručuju iz MTM-a.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano