24. Februara 2019.

Miše preuzeo Zrinjski: Napadačkom igrom do novog naslova

mise_sulenta

Hrvatski fudbalski stručnjak Ante Miše preuzeo je utorak momčad Zrinjskog, dan nakon što je objavljeno da se Blaž Slišković odlučio povući s mjesta trenera prvaka Bosne i Hercegovine.

“Izuzetno cijenim i počašćen sam da sam dobio priliku voditi instituciju Zrinjskoga. Ja mogu obećati da ću svojim znanjem i energijom pokušati napraviti ono što svi očekuju, a to je odbrana naslova prvaka, odlazak do kraja u kupu i iskorak u Evropi”, kazao je Miše novinarima na njegovoj prvoj konferenciji za novinare po dolasku u Mostaru.

Kao trener, Miše je vodio Dugopolje, Mosor, Trogir, Hajduk, Istru i Vitez. Posljednji trenerski angažman bio mu je u stručnom štabu hrvatske fudbalske reprezentacije, s kojom je učestvovao na Evropskom prvenstvu 2016. godine.

Izvršni podpredsjednik Zrinjskog Danko Šulenta kazao je kako se Miše dokazao i kao fudbaler i kao trener, a ono što je njegova prednost u odnosu na neke druge kandidata koje je Zrinjski razmatrao kao moguće Sliškovićeve nasljednike, je njegovo poznavanje prilika u Premijer ligi BiH, s obzirom da je u dva navrata između 2013. i 2015. bio trener NK Vitez.

Miše je zahvalio Sliškoviću što mu je, kako je rekao, u nasljeđe ostavio odličnu momčad, posloženu po svim linijama.

“Čuo sam se s Bakom, razgovarali smo, uputio me je u momčad, tako da sam dobro upoznat o svemu”, dodao je Miše.

Komentarišući stil igre koji preferira, Miše je kazao kako se i kao igrač i kako trener isprofilirao u Hajduku, koji gaji napadački stil igre.

“To, naravno, znači ofanzivni fudbal, napadački fudbal s defanzivnim zadacima svih igrača, kako srednjeg reda, tako i napadača”, kazao je Miše.

Govoreći o ambicijama Zrinjskog u novoj sezoni, Šulenta je kazao kako kao i prethodnih godina od svojih igrača i novog trenera očekuje najviše domete.

“Ja ću biti iskren, s obzirom da smo prvi put ove godine nosioci, očekujem da HŠK Zrinjski napravi iskorak i prvi put prođe u drugo pretkolo Lige prvaka. To je minimalni cilj koji se tiče Evrope, iako kažem da je to minimalni cilj biće vrlo teško, jer ne znam kad ćemo opet biti u sličnoj prilici”, poručio je Šulenta.

Kada su u pitanju mogući protivnici Zrinjskog u prvom pretkolu Lige prvaka , Miše i Šulenta složili su se kako bi bilo dobro izbjeći prvake Slovenije, Slovačke i Makedonije, dok su svi ostali protivnici prihvatljivi.

“Što se tiče ostalih protivnika, jedino nam mogu biti problem veze i duga putovanja na, primjer, Island, Farska ostrva ili baltičke zemlje, što može biti jako iscrpljujuće za igrače”, kazao je Šulenta.

Dodao je kako u domaćim takmičenjima Zrinjski uvijek mora biti u borbi za sami vrh, jer samo kontinuitet dobrih rezultata osigurava klubu stabilno finansiranje, što je osnovni preduslov za stabilnost i visoke domete kluba.

Na pitanje novinare hoće li biti još odlazaka i dolazaka pod Bijelim brijegom, Šulenta je odgovorio da se može očekivati dolazak još jednog ili dva nova igrača i da je moguća još pokoja zamjena ako ode neko od nosilaca igre Zrinjskog.

“Mi smo u donekle nezahvalnoj situaciji što imamo igrače koji igraju jako dobro već tri godine u našem klubu i moguće je da neko od tih igrača dobije ponudu iz inostranstva. Vodeći računa o svom vlastitom interesu, a pogotovo o interesu igrača, klub takvima neće praviti problem”, zaključio je Šulenta.

Prvi trening s “Plemićima” Miše će odraditi večeras. Zrinjski će u Mostaru ostati do 19. juna, kada momčad odlazi u slovenske Moravske Toplice, gdje će se zadržati do 30. juna.

Bh. prvak će 19. juna saznati ime protivnika u prvom pretkolu Lige prvaka, a prve utakmice pretkola igraju se 10. i 11. jula. Revanši su sedam dana kasnije.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano