21. Februara 2019.

Mladi Mostarci predstavili svoje poslovne ideje

Projekat zapošljavanja mladih (YEP), čije provođenje u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske i Grad Mostar, danas su u Mostaru organizovali javno predstavljanje poslovnih poduhvata koje su u posljednja tri mjeseca kroz YEP Inkubator poslovnih ideja razvijali preduzetnici sa područja Grada Mostara.

Predstavljeno je 11 poslovnih ideja iz oblasti razvoja turizma, uslužnih djelatnosti i proizvodnja eko domaće hrane.

Grad Mostar i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), podržan od strane Vlade Švicarske, 15. decembra prošle godine, potpisali su Ugovor o saradnji na realizaciji YEP Inkubatora poslovnih ideja na području Grada Mostara. Kao rezultat ove suradnje, grupa od 19 polaznika je, u periodu februar – juni, prošla intenzivan program podrške za unapređenje preduzetničkih vještina, razvoj poslovnih modela i izradu potpunih biznis planova.

Na današnjem događaju, stručnoj komisiji, u čijem radu su učestvovali predstavnici YEP-a, Švicarskog portfolija zapošljavanja mladih, Grada Mostara, Službe za zapošljavanje HNK-a, te nezavisni ekspert se od ove grupe predstavilo 11 preduzetnika sa detaljnim prikazom svojih poslovnih prijedloga. Sa ovim preduzetnicima, YEP pokreće pregovore o finansijskoj podršci, koja će biti prilagođena specifičnostima njihovih poslovnih planova. U roku od 60 dana, očekuje se pokretanje odabranih poslovnih subjekata i početak komercijalnih aktivnosti.

Radmila Komadina, glavna savjetnica Gradonačelnika Grada Mostara, izjavila je da je zadovoljstvo Grada Mostara što su formalizovali ugovor o saradnji sa YEP-om, jer u teškoj privrednoj situaciji u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, pa i Grad Mostar, ovo je put da mladi ljudi ostanu u BiH, te da razviju svoje ideje kroz biznis planove.

Aleksandar Saša Dodik, koordinator YEP obuke, naglasio je da su vrijednosti finansijskih investicija koje će učesnici YEP Inkubatora poslovnih ideja, koji ispune određene uslove, dobiti, usklađene sa razvojem njihovih poslovnih planova, te da se kreću od 5 do 50 hiljada KM.

Haris Mičijević, jedan od učesnika programa i mladi preduzetnik iz Mostara, koji je zajedno sa svojim kolegom Denisom Ćorićem, pokrenuo Bastan Orient place, adaptirajući prostor u Starom Gradu u Mostaru u ugostiteljski objekat koji će promovisati hercegovačku kulturu, zahvalan je za ovu priliku i naglašava da su obuke koje je prošao model na koji treba da se ugledaju i obrazovne ustanove.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano