16. Februara 2019.

Mogherini-Hahn: Komemoracija u Srebrenici podsjeća na jedan od najmračnijih momenata čovječanstva i moderne evropske istorije

20161122_ep-044589d_gen_367-1024x683

Danas obilježavamo 23.godišnjicu genocida u Srebrenici. Dok se neke od žrtava još uvijek ukopavaju, želimo iskazati saučešće preživjelima, porodicama i prijateljima onih koji su stradali i izgubili svoje živote, stoji u zajedničkoj izjavi visoke predstavnice i podpredsjednice Federice Mogherini i komesara Johannesa Hahna povodom komemoracije genocida u Srebrenici

“Ova komemoracija podsjeća nas na jedan od najmračnijih momenata čovječanstva i moderne evropske istorije, kao i na našu obavezu da spriječimo da se takav zločin ikada više ponovi.

Dok se prisjećamo, imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost za generacije koje dolaze, budućnost zasnovanu na pomirenju, izbjegavajući djela i retoriku koja vode ka podjelama.

Naši partneri u regiji nedavno su pokazali da je moguće ostvariti zajedničko razumijevanje i dobre susjedske odnose.

Kolektivno poštovanje, priznavanje i sjećanje mogu pomoći u izgradnji bolje budućnosti za sve.

Evropska unija nastaviće podržavati građane Bosne i Hercegovine u prevazilaženju ostavštine prošlosti i napredovanju zemlje na njenom evropskom putu”, navodi se na kraju izjave.

S. R.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano