18. Januara 2019.

Mogherini uoči posjete Balkanu: Perspektiva članstva važi za sve države regije

federica_mogherini

Kontinuirani rad sa zapadnim Balkanom je interes Evropske unije i država članice, rekla je sinoć Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i bezbjednost Evropske unije nakon zasjedanja Vijeća za vanjske poslove u Luksemburgu.

Šefovi diplomatija EU juče su, osim situacije u Siriji i Iranu, tokom ručka, razgovarali i o pripremama za samit EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan u Sofiji u maju.

Mogherini je istakla da je postignuta saglasnost da treba pružiti kredibilitet evropskom putu svih država regije.

“Imali smo vrlo opširnu diskusiju o zapadnom Balkanu i o pripremama za samit u Sofiji u maju ove godine. Jasno je izražena podrška strategiji proširenja koju je predložila Evropska komisija”, poručila je Mogherini.

Ona sutra započinje balkansku turneju, u kojoj će posjetiti države regije izuzev BiH i Kosova, a uporedo s objavom izvještaja o napretku svih država koje su u procesu proširenja. Ali, Mogherini je sinoćrekla kako predanost EU i perspektiva za članstvo važi za sve države.

“Izražavamo svoju jasnu predanost i angažovanost u regiji u cijelini, u odnosu na svih šest država te perspektivu za proširenje”, poručila je Mogherini.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano