26. Maja 2019.

Moguće nove mjere iz Prištine: Spremne sankcije i za vozila iz Srbije

kosovo3

Zamjenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Izmi Zeka rekao je da, osim takse od 100 posto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kosovo treba da uvede sankcije, odnosno mjere i protiv vozila iz Srbije.

Iz Prištine je posljednjih nedelja bilo glasova koji su pozivali ili se obavezivali na ukidanje taksi od 100 posto na uvoz robe iz Srbije, koja je paralisala proces dijaloga između Beograda i Prištine.

“Kategorički smatram, da, u ovom trenutku, treba uvesti mjere i za vozila. Već smo pripremili svu potrebnu dokumentaciju za zabranu saobraćaja vozila iz Srbije. Ovo je recipročna mjera na ponašanje Srbije prema kosovskim građanima,” rekao je za Economia Online drugi čovjek kosovskog MUP-a, iz partije kosovskog predsjednika Hašima Tačija, pišu kosovski mediji.

On je rekao da želi da pokaže Srbiji, “ne samo po ovomo pitanju, već u svim segmentima života, da je Kosovo država koja sama odlučuje o svojim potezima”.

“Mada ja nisam od onih koji kažu ‘nikada’, jer u politici se stvari stalno mijenjaju. I pored toga što se naši interesi mijenjaju, oni ostaju u liniji sa američkom državom i naravno, ja zagovaram američki senzibilitet i sa njima ćemo i odlučiti o narednim koracima”, poručio je Zeka, prenosi Kossev.

Vlada Kosova je juče odložila glasanje o prijedlogu da se roba iz Srbije i BiH koja je na teritoriju Kosova ušla prije ili tačno 21. novembra, kada je donesena odluka o uvođenju takse od 100, oslobodi ove mj iz Srbijeere.

(Beta)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano