21. Marta 2019.

Mostar domaćin 2. kolokvija "Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta"

82

Muzej Hercegovine i Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna organizirat će 26. i 27. oktobra u Centru za kulturu Mostar Drugi međunarodni kolokvij “Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta”.

Kako je navedeno u osnivačkom dokumentu ovog programa, cilj kolokvija je razvijanje sistematskog i dugoročnog predstavljanja i istraživanja bosanskog usmenog naslijeđa u Zbirci usmene književnosti MilmanParry Univerziteta u Harvardu.

Ta zbirka je, kako se navodi, temeljno vezana za bosansko usmeno naslijeđe i osnova je različitih istraživačkih pothvata u kulturama svijeta.

Pozvani istraživači iz zemlje i svijeta predstavit će sadržaj i značaj te zbirke i mogućnosti njenog uključenja u živu bosansku kulturu.

U okviru kolokvija bit će upriličeno predstavljanje Zbornika radova Prvog međunarodnog kolokvija “Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta”, o kojem će govoriti Mirsad Kunić, Irma Marić i Rusmir Mahmutćehajić, te promocija knjige Muniba Maglajlića “Bošnjačka usmena balada” u kojoj će učestvovati Nirha Efendić i Sanjin Kodrić, najavili su organizatori.

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano