23. Maja 2019.

Mostar: Izložba „Džemal Bijedić, posljednji oproštaj, januar '77“

dzemal bijedić-izložba 2018

Povodom 41. godišnjice pogibije Džemala Bijedića, (18. januar 1977. – 18. januar 2018.), Muzej Hercegovine organizira izložbu pod nazivom „Džemal Bijedić, posljednji oproštaj, januar ‘77“.

Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke „Džemal Bijedić“, koji se odnosi na sahranu i komemoraciju iz janura 1977. godine, a koju čine fotografije sa mjesta nesreće, fotografije sa komemorativnih sjednica  u Skupštini Jugoslavije i Skupštini Bosne i Hercegovine, Saveznoj vladi i rodnom Mostaru, zatim sahrane na Sarajevskom groblju itd.

Pored fotografija,  biće izloženi i telegrami saučešća, kao i pisanje štampe o tom događaju, prvenstveno mostarske Slobode i sarajevskog Oslobođenja.

Izložena građa je dio stalne postavke „Džemal Bijedić“, koja je izložena u njegovoj rodnoj kući, a sada spomen kući Džemala Bijedića kao odjelu Muzeja Hercegovine Mostar.

Izložba će biti otvorena 17. januara 2018. godine sa početkom u 18,30 sati u Centru za kulturu Mostar.

Na izložbi će govoriti kustosica Muzeja Hercegovine Indira Bešo i profesor sa Sarajevskog univerziteta prof.dr. Husnija Kamberović, inače autor knjige „Džemal Bijedić – politička biografija“, koja je doživjela dva izdanja u posljednjih nekoliko godina.

Izložba ostaje otvorena 7 dana, saopšteno je iz Muzeja Hercegovine Mostar.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano