26. Maja 2019.

''Mostar nije samo most", igrano-turistički film mostarskih učenika

Viva škola filma od 1. do 3. juna boravila je u Mostaru u Centru za kulturu, gdje je održala 12. radionicu za mlade filmadžije. Na radionicu se prijavilo 30 učesnika iz nekoliko osnovnih i srednjih škola, što je pokazatelj da za Viva školu filma postoji sve veće interesovanje mladih.

“Mostar nije samo most” naziv je igrano-turističkog filma, koji su učesnici radionice snimili, a kojim su pokazali da grad Mostar ima i drugih znamenitosti osim Starog mosta i da turisti ne trebaju da se ograniče samo na stari grad.

Film je režirao Dino Emrić, koji je u prošlogodišnjoj radionici bio asistent režije za film “Ostani”, koji je dobio nagradu publike na 3. Viva film festivalu.

Ovogodišnja radionica je njegova zadnja radionica u Mostaru zbog preseljenja i studija u Sarajevu, ali je u ovom gradu stasala nova generacija mladih, koji će nastaviti da se bave filmom, a Mostar je oduvijek bio rasadnik talentovanih i kreativnih umjetnika.

Viva filmske radionice su kreativne, besplatne trodnevne radionice za mlade od 13 do 21 godine. U tri dana polaznici uče o osnovama filma, vrstama kadrova, kameri i rezolucijama, zvuku, rasvjeti. Pored teorijskog, tu je i praktični dio gdje polaznici sami na osnovu vlastite ideje snimaju film. Na kraju se pristupa montaži i premijeri filma.

Zajedno sa drugim filmovima, nastalim na radionicama, i ovaj film će učestvovati na 4.VIVA festivalu koji se održava u 12 bh.gradova u kategoriji Omladinski film od 12. do 16. septembra ove godine.
(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano