23. Maja 2019.

Mostar: Promovisana knjiga „Kuća okrenuta moru“ Sonje Škobić

U izložbenom prostoru Galerije Aluminij u Mostaru je sinoć održana promocijas knjiga kratkih priča „Kuća okrenuta moru“, autorice Sonje Škobić. O knjizi su, osim autorice, govorili urednica knjige Misijana Brkić-Milinković, književnik Dragan Marijanović, književnik i advokat Josip Muselimović i rukovodilac Galerije Aluminij Darko Juka.

Knjiga „Kuća okrenuta morem“ prvijenac je Sonje Škobić, mostarske autorice, rođene 1953. godine u Boki Kotorskoj.
Sonja Škobić istakla je da je riječ o mozaiku kratkih priča, koje su izrasle iz njezinih osobnih sjećanja na šezdesete, sedamdesete i osamdesete godine prošlog vijeka.

„Kamene kuće i stepenice, ostrva i uvale, čempresi i mimoze, masline i palme, s mističnom ljepotom rodne Boke, jednostavno zovu na predah i na čitanje“, kazao je Muselimović u osvrtu na Sonjino djelo.

Književnik Dragan Marijanović zaključio je kako se autorica, u vječitoj dilemi kako ne prepustiti uspomene prašini zaborava, odlučila za knjigu, koja jedina neće umrijeti u vremenu.

„Sonjino djelo je odgovorno, iskreno i toplo, ono je dražesna simfonija pripovjedaka o sebi, svojima i drugima, o oblicima, uvalama, kućama, ljudima, bojama, zvucima, nemirnom i mirnomu moru, o paradigmi njenog i naših, ali i života njenih junaka, koji nikada ni sanjali nisu dabi mogli jednom biti nečija književna tema“, kazao je Marijanović.

Juka je istakao kako je upravo autoričin rani život u djedovoj kući na obali i nešto kasniji s roditeljima u Herceg Novom, na ulasku u Bokokotorski zaljev, snažni pečat ukupnog opusa njenih kratkih priča.

Inače, službeni ocjenjivač knjige, književnik Admiral Mahić, svrstava Sonju među autore koji se ne stide svog egzistencijalnog impresionizma u portretisanju svojih tema i junaka.

„Njena je knjiga sebi okrenuta doživljenost, a opet otvoreno okrenuta ka potencijalnom čitaocu, sa svim svojim izvornim neposrednostima, bez ikakvih suvišnih mistifikacija i egzoterizama, kojima se pojačava naknadni učinak određenog narativnog sklopa. Radi se o zbirci pripovijetki koje, bez ikakovog lažnog stida, iznose istinu naših sudbina“, zapisao je, uz ostalo, Mahić.

Urednica Brkić-Milinković podijelila je s prisutnim pitku priču o radu na izgradnji ovog djela, predloživši autorici da nas sljedeći put počasti romanom jer, istakla je, pokazuje zrelost za takav korak.

Veče je upotpunio mladi mostarski muzičar Ivo Jurić.

A. P.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano