25. Juna 2019.

Mostarom, nekad i sad: Ali-hodžina džamija

Između kraka Radobolje i današnjeg teniskog kluba, na Raljevini, nekada davno postojala je džamija koje je nosila naziv Ali-hodžina džamija.

Na Raljevini, (između kraka Radobolje i današnjeg teniskog kluba) nekada davno postojala je džamija zanimljive, ali i krvave prošlosti. Još prije 1631. godine dao je sagraditi Ali-hodža, a po njemu je i cijela mahala, koja je u to vrijeme bila prilično naseljena, nosila ime. Mahalu je narod kasnije prozvao Raljevina, jer su vlasnici velikih parcela zemlje 1770.ih na tom prostoru bila braća Abdi-baša i Hasan-baša Raljevići. Prilikom prodora mletačkih trupa iz Dalmacije, 1687. godine počinje tragična istorije džamije, mahale i njenih stanovnika. Serdar, vitez i harambaša Stojan Janković, čiji život je postao pustolovina sačinjena od ratovanja protiv Turaka u službi Mletačke Republike, je na Bajram te godine sa četom uskoka prodro do džamije, žicom je okružio, zarobivši tamo više od stotinu vjernika koji su se zatekli u džamiji klanjajući bajram-namaz, te je ubacivši sijeno među ljude zapalio. Po pričama očevidaca, još dugo je iz zemlje izlazio dim nakon što su spaljena tijela sahranjena tu uz džamiju. Stojan Janković poginuo je iste godine prilikom napada na Duvno.

Dva vijeka su zjapili prazni i spaljeni zidovi Ali-hodžine džamije, koju narod prozva Krvavom, a tek je 1868. godine obnovi Derviš-paša Čengić, u narodu poznat i kao Dedaga, inače sin čuvenog Smail-age Čengića. Po pričama je bio naprasan tip, kabadahija – koji je određivao po trenutnom ćeifu ko smije, a ko ne smije preko mostića uz njihovu kuću. Narod opet promijeni ime džamiji, koju prozvaše Dedaginom. Opstala je ona sve do 1922. godine, kada je opet planula. Postoje različite verzije uzroka izbijanja vatre; prema nekim izvorima, neko je namjerno podmetnuo požar, po drugima okolnosti izbijanja su čudne i nepoznate, a po trećoj verziji zapalio je udar groma. Ali, koji god uzrok bio, džamija se više nikad nije obnovila. Munara joj je 1934. godine razmontirana i prenesena u Jablanicu, te nanovo montirana uz tamošnji mesdžid. Nakon 1955. godine, uklonjen je sav kamen, tako da nije bilo nikakva znaka da je na Raljevini nekad bila džamija.

U novije vrijeme, nakon zadnjeg rata, otkriveni su i obnovljeni temelji ove džamije.

Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano