16. Januara 2019.

“Mostarska liska 2018”: “Mala liska” glumačkom ansamblu predstave “Mirna Bosna”

U konkurenciji 15. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2018”, u Narodnom pozorištu Mostar sinoć je izvedena predstava Kamernog teatra 55 iz Sarajeva “Mirna Bosna”, a stručni žiri koji radi u sastavu Zijah A. Sokolović, Nedžad Begović i Atilla Aksoj, po prvi put je “Malu lisku” za najboljeg glumca / glumicu večeri dodijelio cijelom glumačkom ansamblu predstave. U predstavi “Mirna Bosna”, po tekstu Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog, igraju Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović. Stručni žiri ovu je odluku donio jednoglasno, pa su svi zajedno i izišli na sceni Narodnog pozorišta Mostar i obrazložili svoju odluku.

“Hvala na divnoj predstavi! Ovo je pobjeda pozorišta, ali još više pobjeda glumaca i jedne glumačke igre. Mi kao žiri vam čestitamo na jednoj fascinantnoj predstavi. Ono što se čini žiriju je da ponekad okviri konvencije umjetnosti glumca i umjetnost pozorišta moraju da se prevaziđu i ponekad poništi. Bez obzira što se po zakonu Festivala može dodijeliti samo jedna ‘Mala liska’, postoje neke situacije kad se to pravilo mora poništiti u ime glumačke igre i u ime umjetnosti. Žiri je mišljenja da su sva četiri glumca zaslužila nagradu i donio je jednoglasnu odluku da Festival ovu jednu ‘Malu lisku’ podijeli na četiri i dodijeli četiri Liske”, rekao je predsjednik žirija Zijah A. Sokolović, a publika je njihovu odluku i cijeli ansambl nagradila višeminutnim pljeskom.

Druženje je nastavljeno uz muziku uživo u izvođenju članova Rock škole Mostar, a uz tortu  je proslavljen i rođendan člana stručnog žirija Atille Aksoja, što je bilo posebno iznenanđenje večeri.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano