24. Juna 2019.

Mostarski studenti dobili pravnu kliniku za ljudska prava

220319_slika_Mostarski studenti dobili pravnu kliniku za ljudska prava

Pravna klinika za studente pravnih fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” i Sveučilišta u Mostaru otvorena je u petak u Mostaru, kako bi mostarski studenti stekli potrebne praktične pravne vještine u području ljudskih prava.

Studenti će imati priliku pripremiti intervjue, zatim savjetovati žrtve kojima su povrijeđena ljudska prava, pripremiti zastupanje žrtve gdje god je to moguće, pisati pravne dokumente i provoditi istraživanja, istrage i analize činjenica, razvijati pregovaračke vještine i jačati timski rad s drugima studentima i praktičarima u oblasti ljudskih prava.

Dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” iz Mostara Alena Huseinbegović pozitivnim je ocijenila otvaranje pravne klinike, kazavši kako je riječ o lijepoj prilici da studenti svoja teoretska znanja mogu i praktično primijeniti.

“Klinika će biti osnova da studenti steknu nove vještine koje će im svakako poslužiti u njihovu budućem profesionalnom radu nakon što završe fakultet”, kazala je Huseinbegović.

Značaj pravne klinike za studente potvrdila je i prodekanica za nastavu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Alena Jurić, ocijenivši kako je za efikasno pravosuđe i pravnu sigurnost potrebno raditi na pravničkoj edukaciji kroz formalno obrazovanje unutar pravnih fakulteta, ali i, takođe, kroz neformalno koje uključuje ove pravne klinike.

Pravna klinika za ljudska prava dio je projekta Vijeća Europe “Inicijativa za pravnu sigurnost i efikasno pravosuđe u Bosni i Hercegovini”, čiji je osnovni cilj pružanje podrške dosljednijoj primjeni sudske prakse u BiH koja je potrebna kako bi se osigurala pravna sigurnost i doprinijelo boljem funkcionisanju pravosuđa. Projekat je omogućen zahvaljujući doprinosu Vlade Kraljevine Norveške.

“Predavanja na klinici će se održavati sedmično, u trajanju od 30 sati, uključujući takmičenje u simulaciji suđenja. Podrška žrtvama čija su ljudska prava povrijeđena organizovaće se u skladu s potrebama”, izjavila je ranije zamjenica voditelja Ureda Vijeća Europe u Sarajevu Loreta Vioiu i dodala kako će pravni fakulteti osigurati prostorije i potrebnu opremu za održavanje predavanja, dok će Vijeće Europe osigurati predavače.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano