25. Juna 2019.

Mostarskim i kantonalnim kompanijama uručeni certifikati bonitetne izvrsnosti

naslovna

U organizaciji analitičko bonitetne kuće Bisnode BH, u Mostaru je održan susret bonitetno izvrsnih kompanija Hercegovačko-neretvanskog kantona pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede HNK-a i Grada Mostara.

Ministar privrede HNK-a Željko Laketić i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić složili su se kako je ovo jedan od načina da se da podrška privrednicima kantona i grada i istaknu napori obe institucije u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za napredak ekonomije.

Bila je to i prilika da certifikate bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznatu potvrda ekonomskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju, preuzmu bonitetno izvrsne kompanije u HNK-u, ali i nekoliko kompanija iz drugih kantona, koje je mostarska vijećnica u četvrtak ugostila.

Riječ je o kompanijama: EDC d.o.o., IC Štamparija Mostar d.o.o., Cesar´s d.o.o., Select M d.o.o., Fortuna Tours d.o.o., Tehnozaštita d.o.o., Zasa d.o.o, Schrack Technik BH d.o.o., NIZ d.o.o. kao i Drvopromet d.o.o. Tomislavgrad, Vrtlarija Šarić d.o.o. Livno, Drums 3-B Jajce, Nicolas Frigo d.o.o. Čitluk, Elektrokontrol HZ HB d.o.o. Čapljina, te Markota d.o.o. i Šumsko-privredno društvo ZHK d.o.o. Posušje.

Posebno su istaknute dvije kompanije: Ledo d.o.o. Čitluk i Igman d.d. Konjic, koje su preuzele zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti, koji predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Koliko su značajne ove bonitetno izvrsne kompanije, najbolje govori činjenica da, iako ih je samo 21 posto od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 67 posto, u ukupnoj dobiti 72 posto, a zapošljavaju 55 posto ukupno uposlenih u BiH.

Bonitetno izvrsni u HNK

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u HNK-u, 21 posto su bonitetno izvrsne, a one ostvaruju 68.47 posto prihoda koji u ovom kantonu iznosi 5,7 milijardi maraka i 63,43 posto od skoro 350 miliona maraka dobiti županije te zapošljavaju 57,48 posto od ukupnog broja zaposlenih.

Manje od 3 posto bonitetno izvrsnih imaju Zlatnu bonitetnu izvrsnost, što je svega 0,56 posto u odnosu na aktivne kompanije kantona, tako da je to zaista specijalno priznanje za kompanije.

Bonitetno izvrsni Grada Mostara

Bonitetno izvrsnih kompanija u Mostaru je 21 posto od ukupnog broja aktivnih kompanija. a one ostvaruju 60 posto prihoda, što je više od 2 milijarde maraka te 49 posto dobiti, što je preko 100 milijuna i zapošljavaju 53 posto od ukupnog broja zaposlenih u Mostaru.

Više od pola bonitetno izvrsnih kompanija HNK-a nalazi se u Mostaru i one ostvaruju 47 posto njihove ukupne dobiti i više od 50 posto prihoda i zaposlenih. Svega 0,44 posto kompanija u Mostaru imaju zlatnu bonitetnu izvrsnost.

Najviše bonitetno izvrsnih kompanija Mostara su u trgovačkoj djelatnosti (36 posto), većina ih je malih (66 posto) i 74 posto rade duže od 10 godina, što pokazuje stabilnost u poslovanju, navodi se u saopštenju Bisnoda BH.

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano