19. Aprila 2019.

Mostarskim studentima predstavljen projekat „Adaluzija, tvoji korijeni“

Tribine, gostujuća predavanja i kreativne radionice postale su tradicija na Ekonomskom fakultetu i Studiju Turizma Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, gdje se studentima pruža prilika da kroz neformalno obrazovanje steknu dodatna znanja i vještine koje će ih dimenzionirati i diferencirati na tržištu rada.

Predstavljanje projekta „Andaluzija, tvoji korijeni“ i interaktivna tribina sa studentima od strane uvaženih gostiju iz Andaluzije, privukla je pažnju studenata ove dvije organizacione jedinice Univerziteta, te studenata iz Španije, koji posredstvom međunarodnih (Erasmus+) projekata mobilnosti, studiraju na različitim fakultetima unutar Kampusa.

Dekanica Ekonomskog fakulteta, prof. dr. Azra Bajramović zahvalila se gostima na dolasku i spremnosti da rezultate projekta podijele sa studentima i nastavnicima Univerziteta, te poželila uspješan rad tokom interaktivne tribine sa studentima. Ispred Univerziteta „Džemal Bijedić“, u ime rektora, prigodnim riječima skupu se obratila prorektorica za međunarodnu saradnju, prof. dr. Maja Kazazić.

Nakon uvodnih riječi domaćina, Francisco Javier Fernández Hernández, ministar turizma i sporta u Vladi Andaluzije i Susana Inañez Rosa, generalni sekretar  i predstavnica Svjetske organizacije za turizam (UNWTO), predstavili su projekat „Andaluzija, tvoji korijeni“, apostrofirajući značaj aktivnosti istraživanja tržišta, segmentiranja i izbora ciljnih grupa turista, te dizajniranja i profiliranja marketing strategije i kampanje u cilju privlačenja i zadržavanja turista nudeći im jedinstvene ponude vrijednosti. Projektni tim je odlučio, zbog specifičnosti rezultata istraživanja, i sličnosti u turističkoj ponudi, projekat predstaviti u Bosni i Hercegovini i Rumuniji, nudeći navedenim zemljama stručnu pomoć, ekspertize i vlastiti know-how u dizajniranju optimalne strategije promocije turizma shodno resursima i ključnim kompetencijama koje iste ostvaruju.

Ulogu moderatora tribine sa studentima, ispred organizatora, preuzeo je prodekan Ekonomskog fakulteta i voditelj Studija Turizma, doc. dr. Veldin Ovčina.

U panel diskusiji, pored delegacije Ministarstva turizma i sporta Vlade Andaluzije, učestvovali su i Bosco Gimenez Soriano, ambasador Španije u Bosni i Hercegovini i Nuño Santos Postigo, zamjenik ambasadora.

Dobivši odgovore na sva pitanja i pruženu podršku gostiju u procesu kreiranja njihovih vlastitih marketing projekata, koji se većim dijelom naslanjaju na brendiranje i promociju turističkih destinacija Hercegovine, studenti su aplauzom ispratili goste Univerziteta, zadovoljni što su imali mogućnost prisustvovati svojevrsnom „Danu Andaluzije“ na matičnom Fakultetu.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano