21. Februara 2019.

"Mostarsko ljeto 2018": Večeras predstava 'Prst'

ide

Predstava pod nazivom “Prst” Sarajevskog ratnog teatra SARTR, održaće se večeras u Narodnom pozorištu Mostar, u 20 sati, u sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto 2018”.

Komad “Prst” smatra se jednim od najboljih savremenih društveno-angažovanih tekstova napisanih u regiji, a autorica je kosovska spisateljica Doruntina Basha.

Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na akturlno pitanje pozicije žena u savremenom društvu.

Predstava je rađena po tekstu Doruntine Basha, a u režiji Sabrine Begović Ćorić. U predstavi igraju Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana-Mia Milić.

U kontekstu novije istorije i patrijarhalnih odnosa, ona na veoma uvjerljiv način prikazuje život dvije žene, svekrve i snahe, koje ne mogu više živjeti skupa, ali ni jedna bez druge.

Predstava budi emocije, a takođe i prepoznavanje, jer su odnosi rivalstva i međusobnih optuživanja svekrve i snahe, nezavisno od njihove specifične situacije, tipični za šire prostore Balkana.

U priči bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i tačnom psihološkom slikom likova, fantastiča ženska ekipa napravila je predstavu,koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, navode organizatori.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano