24. Marta 2019.

MUP Hrvatske upozorava na lažne nagradne igre na Facebooku

faceprevare

MUP Hrvatske u petak je izvijestio da su zaprimili više prijava građana o lažnim nagradnim igrama na Facebook stanicama, čiji je cilj pribavljanje ličnih podataka on-line žrtava i njihova zloupotreba.

“Nagradna igra sastoji se u tome da se na lažnim Facebook stranicama različitih hrvatskih poslovnih banaka i drugih trgovačkih društava objavljuju nagradne igre, te je za ućešće potrebno stranicu označiti sa ‘sviđa mi se'/ ‘like’, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku.

Nakon određenog vremena, učesnici ove lažne nagradne igre zaprimaju poruku kako su sretni dobitnici i radi podizanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i lične karte.

“Upozoravamo građane kako je jedini cilj počinilaca, koji su kreirali lažne Facebook stranice, na prevaru pribaviti njihove lične podatke u svrhu zloupotrebe”, izvijestio je MUP Hrvatske na svojoj internetskoj stranici.

MUP stoga upozorava korisnike Facebooka da ne dijele takve objave na vlastitim Facebook stranicama, te svoje fotografije i fotografije ličnih isprava ne šalju putem društvenih mreža ili elektronske pošte, prenosi Hina.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano