18. Septembra 2018.

Mušić: Kolegij Vlade i oba doma parlamenta približili stavove o zakonu o PIO

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kolegiji Vlade Federacije BiH i oba doma Federalnog parlamenta održali su sastanak u Sarajevu, na kome su razmatrali predloženi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Približili smo stavove o tome da navedeno zakonsko rješenje donese što više pravednosti u ovaj sistem”, izjavio je Feni nakon sastanka predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

Najavio je da se članovi kolegija Vlade, Predstavničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta naredne sedmice planiraju sastati i s predstavnicima penzionera, kako bi se izjasnili o usaglašenom stavu i time osigurali prohodnost zakona o PIO.

Prijedlog tog zakona u parlamentarnu proceduru uputila je Vlada, te ga je 26. aprila usvojio Predstavnički dom, dok 1. juna nije dobio podršku Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ranije, Vlada nije prihvatila amandman Kluba Hrvata u Domu naroda da se vrijednost opšteg boda za izračun visine primanja povećava s 13,6 na 14,3, jer ta vrijednost predstavlja gornju granicu, te bi svako povećanje vrijednosti opšteg boda dovelo u pitanje stabilnost i funkcionisanje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano