21. Marta 2019.

Mušić: Ponašanje poslanika SBB-a nije zabilježeno u 20 godina rada ovog Doma

SONY DSC

Zbog brojnih izjava i reakcija koje su nastale tokom i nakon 22. vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH upućujem saopštenje za javnost vezano za neusvajanje Zakona o PIO, navodi se u reagovanju iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića.

“Prije svega, kao i sve dosadašnje sjednice, uz konsultacije rukovodstva i Kolegija zakazana je i 22. vanredna sjednica ovog doma s osam važnih zakona na dnevnom redu. Kao što je poznato, parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, pa tako i u Predstavničkom domu, čine SDA, SBB i HDZBiH, što čini 57 od ukupnih 98 poslanika. Reformska opredijeljenost federalnog Parlamenta je bila neupitna u njegovom dosadašnjem radu, posebno kod razmatranja ključnih zakona čiji je predlagač Vlada Federacije BiH, a jedan od tih zakona je i Zakon o PIO”, ističe predsjedavajući Predstavničkog doma PFBiH.

Bitno je naglasiti, dodaje Mušić, da je u trenutku glasanja o ovom Zakonu, u sali bilo prisutno 54 poslanika parlamentarne većine što je bilo dovoljno za njegovo izglasavanje. Od 29 poalanika u Klubu SDA, prisutnih je bilo 28 i svi su glasali za Zakon, kao i 11 od 12 poslanika HDZBiH, koji su, takođe, izrazili podršku.

“Međutim, 15 od 16 poslanika iz Kluba SBB-a, koji čine parlamentarnu većinu, izjasnilo se da ne podržavaju predloženu proceduru usvajanja, uprkos činjenici da je nosilac izrade Zakona Ministarstvo rada i socijalne politike, na čijem čelu se nalazi SBB-ov ministar. Ovaj čin predstavlja neobjašnjivu pojavu koja se do sada, u 20. godišnjem radu Parlamenta Federacije BiH, nikada nije desila”, ističe predsjedavajući Mušić.

Suštinski je, pojašnjava dalje, spriječeno značajno poboljšanje zakonskih rješenja, onemogućeno otklanjanje anomalija kao i najvažnije, onemogućeno je povećanje penzija desetina hiljada penzionera.

Važno je istaći, naglašava, da se u pripremi predloženog Zakona, premijer Fadil Novalić pokazao vrlo odgovornim, pomažući resornom ministru u rješavanju svih pitanja koja su pred njega postavili penzioneri s ciljem dugoročnog i stabilnog rješenja ove oblasti.

“Smiješna je i neprimjerena izjava Nasira Beganovića, predsjednika Kluba poslanika SBB-a, u kojoj Bakira Izetbegovića navodi kao ‘krivca’ za neusvajanje ovog Zakona. Ono što posebno iznenađuje, da je šef kluba poslanika SBB-a sazvao i održao press konferenciju u vrijeme izricanja istorijske presude sada već osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću”, zaključuje na kraju predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano