23. Februara 2019.

Na Buni otvoreni centri za posjetioce i za podršku klasterima

Bešlić Hera obraćanje

Na prigodnoj svečanosti, danas je na Buni otvoren Centar za posjetioce i Centar za podršku klasterima, kroz koje će se promovisati turizam i kulturno-istorijsko nasljeđe Mostara i Hercegovine, kao pružanje institucionalne pomoći svim klasterima.

U svom obraćanju, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je Centar za posjetioce mjesto „gdje želimo promovisati sve ono što imamo i što je kulturno-istorijsko nasljeđe na ovim prostorima, te na neki način, privući pažnju turista na ono što je važno i što je dobro da se vidi u Mostaru i Hercegovini“. Ovaj projekat bi trebao doprinijeti i daljnjem razvoju turizma, pogotovo kada je u pitanju i ruralni turizam.

„Želimo kroz ovaj projekat ostvariti zacrtani cilj, a to je održivi ekonomski razvoj ovog područja. U ovom projektu učestvovalo je 8 zemalja, a u 6 zemalja je izgrađen sličan centar, koji treba biti okosnica održivog razvoja turizma“, istakao je Bešlić.

Do sada je u projekat uloženo oko 460 hiljada eura, od čega je 85 posto sredstava osigurala Evropska komisija, a 15 posto Grad Mostar, a kako je kazao gradonačelnik, Grad će uložiti sredstava i urediti prilaz.

Centar za posjetioce je rekonstruiran i opremljen kroz finansiranje iz projekta HERA u sklopu Programa IPA Adriatic 2007-2013., a na kome je partner bio Grad Mostar.

Grad Mostar je implementirao projekt HERA – „Sustainable tourism management of Adriatic heritage“ – Održivo upravljanje turizmom i baštinom Jadranskog područja, koji je odobren u okviru IPA Programa jadranske prekogranične saradnje 2007-2013. na pozivu za strateške projekte. Projekat HERA se implementirao u partnerstvu sa 17 partnera iz BiH, Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Po Bešlićevim riječima, Grad Mostar se uključio u još jedan projekat, a riječ je o klasterizaciji o pomoći malim i srednjim preduzećima u bržem razvoju kako bi, kako je istakao, gradili bolju budućnost na način da implementiraju nove projekte kroz EU fondove. Centar za podršku klasterima je adaptiran i opremljen kroz finansiranje iz projekta BACAR u sklopu Programa Interreg IPA CBC HR-BIH-CG 2014-2020., a na kome je partner Ministarstvo privrede HNK-a.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano