26. Maja 2019.

Na Gradskom groblju Sutina sahranjen novinar Džemal Raljević

U prisustvu rodbine, kolega i priatelja, na Gradskom groblju Sutina u Mostaru danas je sahranjen novinar Džemal Raljević, koji je prije tri dana umro u 79. godini života.

Džemal Raljević novinarstvom se profesionalno počeo baviti 1966. godine u mostarskoj Slobodi, a od 1972. godine radio je Privrednim/Poslovnim novinama, gdje je u dva mandata bio i odgovorni urednik

Sarađivao u brojnim izdanjima kuće Oslobođenje, Politici Ekspres, Privredniku zagrebačkoj Areni, italijanskom Il Gazzettinu,… Dobitnik je više priznanja za privredno novinarstvo, Srebrne plakete Turističkog saveza Jugoslavije  za doprinos razvoju turizma i brojnih drugih.

Posljednjih dvadesetak godina, Raljević je posvetio mostarskom humoru – dobro poznatim liskalucima. Objavio je šesnaest knjiga.

Od Džemala Raljevića toplim riječima oprostio se Hamica Ramić.

“Džemo je bio, kako ga nazva jedan od recenzenata jedne njegove knjige, dobri dinosaur mostarskog novinarstva i mostarskog humora. U toj sintagmi leži sva istina današnjeg Mostara u kome je skoro pa izumrlo sve što je nekada ovaj naš grad činilo svjetionikom kulture, umjetnosti i veselog duha ovih naših prostora. U Mostaru je sve manje Mostara jer je sve manje Mostaraca. Mostaraca, naravno, ima i biće ih, ali oni više nisu samo u Mostaru. Njihove adrese su od Južne Afrike do Skandinavije i od Australije do Amerike. E tamo njih Raljević pronalazi i skicira njihov genetski urođeni smisao za šaltung, brzu duhovitu reakciju, dobronamjernu šalu, mostarski jednostavno kazano – liskaluk. Džemo je i sam bio dio te mostarske populacije u dijaspori. jer je četiri godine živio kao izbjeglica u Italiji, a i kasnije, kad bi posjećivao djecu koja su ostala u bijelom svijetu, imao je puni uvid u činjenicu da je tačna ona kako Mostarac može i otići iz Mostara,  ali iz Mostarca Mostar nikada2, kazaoe Hamica Ramić.

(NovaSloboda.ba).

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano