26. Maja 2019.

Na međunarodnom takmičenju u umjetničkom klizanju „Sarajevo Open 2016“ učestvuju predstavnici iz 13 zemalja

sarajevo open

Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine organizuje međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju „Sarajevo Open 2016“, koje će se održati od 4. do 7. februara  u Olimpijskoj dvorani „Juan Antonio Samaranch“ (Zetra).

Takmičenje je najvećeg ranga i kao takvo uvršteno je u zvanični kalendar Međunarodne klizačke unije (ISU).

Na ovogodišnji Sarajevo Open, do sada su se prijavili takmičari iz 13 zemalja Evrope i Azije (Armenija, Rumunija, Rusija, Italija, Francuska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Koreja, Turska, Švicarska, Njemačka i Bosna i Hercegovina), kao i 16 međunarodnih sudija sa ISU licencom.
Prvi put od ZOI Sarajevo 84, u zvaničnoj konkurenciji nastupiće i 4 para, koji dolaze iz Koreje, Njemačke, Rusije i Turske.

„Posebno ističemo dolazak aktuelne evropske i svjetske prvakinje iz Rusije Tuktamysheve Elizavete, što je za Savez, kao organizatora, izuzetna čast“, kaže Zikrija Đonko, predsjednik Saveza klizačkih sportova BiH.

Pored nje, dolazak su prijavili i Astakhova Kristina (srebrena sa Univerzijade održane u Granadi 2015 godine), Rogonov Alexey (vice prvak svijeta 2009.), Petrov Aleksandr (juniorski prvak Rusije) i drugi. S njima dolaze 4 najbolja trenera Rusije: Dimitriev Artur (osvajač srebrne medalje sa ZOI u Naganu, bivši prvak Evrope, a 1991. i 1992. godine bio je svjetski prvak), Mishin Alexej (srebrni sa Svjetskog prvenstva) te Komolov Sergej i Prokofeva Tatjana.

„Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine kroz ovo takmičenje, iako bez podrške i ostavljeni potpuno sami, pokušava već niz godina vratiti dostojanstvo i olimpijski duh Sarajeva i promovisati klizačke sportove u našoj zemlji“, ističe Đonko.

E. R.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano