26. Maja 2019.

Nada Dalipagić: Godina istinskog kulturnog užitka u gradu na Neretvi

Mostarsku advokaticu Nadu Dalipagić, koja je poznata, ne samo po izuzetnim uspjesima u svojoj profesiji, nego i po tome što redovno prati sva kulturna zbivanja u gradu, zamolili smo da nam kaže koji su to događaji u oblasti kulture koji su u protekloj 2018. godini ostavili na nju najsnažniji utisak.

Rado se odazvala pozivu i istakla sljedeće kulturne događaje.

Dani Matice hrvatske Mostar – Mostarsko proljeće 2018. godine održano je od 8.4.2018. godine do 05.06.2018. godine. To su bila dva mjeseca istinskog kulturnog užitka u gradu na Neretvi, obilježena značajnim događajima iz kulture, a svečanost zatvaranja je upriličena velebnom izložbom velikog bh. umjetnika Safeta Zeca. Predsjednica Matice Hrvatske – Ljerka Ostojić povodom zatvaranja Mostarskog proljeća 2018. godine je rekla : „Nije mala stvar u ovakvim uslovima sveopšte društvene krize i letargije održati jedan festival iz područja kulture na zavidnom nivou“.

Mostarska liska 2018”, u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar održana je u periodu od 20. do 27. 04.2018. godine . Na kraju festivala dodijeljene su nagrade i to stručnog žirija ( Zijad Sokolović, Nedžad Begović i Atila Aksoj ) predstavi Sarajevskog ratnog teatra SARTR –Jedvanosimsoboakalomistobo. Ista predstava je nagrađena i od žirija medija ( Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosandra Zovko) Predstava Mirna Bosna u izvođenju Kamernog teatra 55 nagrađena je od žirija publike (Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Edna Voloder). 15. Međunarodni festival komedije ocijenjen je izvanrednim i po kvalitetu predstava, a i po organizaciji, u čemu najveću zaslugu ima direktor pozorišta – Almir Mujkanović.

Predsjednik Vlade HNK-a – Nevenko Herceg u Galeriji Aluminij otvorio je veliku retrospektivnu izložbu – Fra Didaku u čast. Radilo se o velikoj retrospektivnoj izložbi umjetnina s likovne kolonije Didak stvaranih u periodu od 2004. godine do 2017. godine.

Šantićeve večeri poezije, 99. po redu, održane su u periodu od 6.10.2018. godine do 28.10.2018. godine u organizaciji Srpskog kulturnog i prosvjetnog društvo Prosvjeta i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva Gusle. Veče pjesnika koju su osmislili izvrsna kulturna djelatnica – Alma Fazil Obad i glumac Šerif Aljić, pa Veče sevdaha ostaće u sjećanju svih mostaraca. Kao član Organizacionog odbora, na press konferenciji, kazala sam da su Šantićeve večeri jedan od kulturnih identiteta grada, te da se ovom manifestacijom šalje poruka da je Aleksa Šantić pjesnik cijelog Mostara i da i danas ujedinjuje sve ljude svojim univerzalnim porukama mira, ljepote, ljubavi i tolerancije.  Književnu nagradu za 2018. godinu dobio je pjesnik iz Dubrovnika – Luko Paljetak.

U prepunoj dvorani Centra za kulturu Mostar, 19.11.2018. godine, predstavljena je knjiga  „Eseji , ogledi , studije“ autorice Elbise Ustamujić . Ista je profesor emeritus na fakultetu Humanitarnih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić”. O knjizi su govorili : Sanjin Kodrić s Filozovskog fakulteta Univerziteta Sarajevo, te Tijana Hadžizukić i Irma Marić s fakulteta Humanističkih nauka u Mostaru.

U Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača predstavljena je knjiga „Moja Hercegovina“ mostarske pjesnikinje i muzičarke Daniele Škegro. U zbirci poezije Daniela pokazuje svoju bezgraničnu ljubav prema Hercegovini, posebnost i čestitost ljudi koji žive na ovom kamenu. Predstavljanje knjige je izazvalo izuzetno pozitivne emocije prepune dvorane gledatelja.

U prepunoj dvorani Kosače, 24.11.2018. godine, obilježeno je 50 godina rada Ferdinanda Zovke, baritona iz Hercegovine. Bila je to prekrasna večeropere, operete i opernih arija. Gradonačelnik Mostara je uručio poklon slavljeniku u ime Grada Mostara, te mu zahvalio na promociji  Hercegovine u svijetu. Veče je vrlo nadahnuto vodila Alma Fazil Obad. Gosti večeri su bili: Mezosopranistica – Dubravka Šeparević Mušović, sopranistica – Dubravka Šulje, bariton – Nino Stojić i tenor Mirjan Bukmir.

(NovaSloboda.ba)

 

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano