19. Juna 2019.

Najveće Evropsko inžinjersko takmičenje u Mostaru

best_mostar_logo

Tehnički klub Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru – BEST Mostar organizuje, od 22.-23. marta, inžinjersko takmičenje EBEC, s ciljem obogaćivanja obrazovnog procesa studenata i razvijanja njihovih potencijala i vještina.

EBEC (European BEST Engeneering Competition) je najveće inžinjersko takmičenje u Evropi u organizaciji lokalnih BEST grupa, koje se odvija na lokalnom, regionalnom i evropskom nivou.

Svečano otvaranje takmičenja biće upriličeno 22. marta kada će se prisutnima obratiti glavni organizator EBEC-a, predsjednik BEST-a i predstavnik generalnog sponzora AtlantBH.

Uvertira pred takmičenje biće panel-diskusija na temu ‘’Perspektiva mladih inžinjera u Bosni i Hercegovini”, te radionice i predavanja iz oblasti inžinjeringa.

Takmičarski dio će se održati 23. marta u dvije kategorije i to Team Design i Case Study. Pod najkreativnijom i najpopularnijom kategorijom Team Design podrazumijeva se praktično rješavanje inžinjerskog problema konstruisanjem fizičke sprave koja vrši zadatu funkciju kao što su dizalica, katapult i letjelica u ograničenom vremenu i određenim materijalima koje će osigurati organizatori. U kategoriji Case Study učesnici imaju zadatak da koristeći se stečenim vještinama i znanjima riješe tehničko-menadžerski problem koji je stvaran i čest u korporativnom području.

Prijave na takmičenje su otvorene do 15. marta, a moguće je prijaviti se putem aplikacijskog formulara na Facebook i web-stranici BEST-a u timu od četiri člana ili samostalno pri čemu će organizatori kreirati timove od samostalnih prijava.

Nakon lokalne runde u Mostaru, pobjednici takmičenja imaju priliku otići na regionalnu rundu EBEC-a u Novom Sadu, koja će se održati od 9. do 13. maja, na kojoj će se takmičiti studenti iz Zagreba, Maribora, Beograda, Podgorice, Skoplja, Niša kao i grada domaćina.

Finalna runda EBEC-a će se održati u Torinu u avgustu, kada će se proslaviti njegov jubilej.

BEST Mostar je prva i jedina organizacija iz Bosne i Hercegovine, koja je postala član Evropske organizacije studenata tehnike i tehnologije – BEST (Board of European Students of Technology), koja djeluje na 97 univerziteta u 33 države Evrope. To je volonterska, neprofitna i apolitička studentska organizacija koja studentima Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru pruža mogućnost dodatnog stručnog obrazovanja, kontakta sa budućim poslodavcima, rada u međunarodnim timovima, usavršavanja organizacijskih vještina, upoznavanja različitih kultura, te njihovo razumijevanje i razvijanje tolerancije.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano