18. Januara 2019.

Narodno pozorište Mostar: Veliki uspjesi u ovoj, naredna je godina izazova!

U Narodnom pozorištu Mostar u 2017. godini na programima domaće produkcije i gostujućih programa zabilježeno je 9.453 posjeta, ne računajući kulturnu manifestaciju “Mostarsko ljeto” s više od 30 programa čiji je Narodno pozorište Mostar bio suorganizator i “Šantićeve večeri poezije”, čiji je NPM bio partner u organizaciji, odnosno više od 780 posjetilaca mjesečno. Održano je prosječno šest programa mjesečno, ne računajući gostovanja NPM-a izvan Mostara.

Uz premijerne naslove domaće produkcije – “Ćelava pjevačica”  Eugènea Ionesca u režiji Lajle Kaikčija i “Ne igraj na Engleze” Vladimira Đurđevića u režiji Emira Spahića, u 2017. NPM je nastavio tradiciju održavanja međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, čije je ove godine održano 14. izdanje i gdje je predstava NPM-a “Odumiranje međeda” (Branko Ćopić – režija Emir Kapetanović) osvojila Veliku lisku publike za najbolju predstavu, a glumica Ajla Hamzić posebnu nagradu stručnog žirija – Veliku mostarsku lisku. Ove smo godine na “Mostarskoj liski” organizovali i druženje članova žirija s predstavnicima svih ustanova kultura Grada Mostara te smo zajedno posjetili muzeje i galerije Mostara.

U ovoj godini NPM je pokrenuo i novi program “Književni most”, kao javnu književnu tribinu i živi dijalog publike s piscima i njihovim djelima, s ciljem poticanja kulture čitanja, podrške domaćim piscima i izdavačima i njihovo popularisanje, podsticanje kulture dijaloga i kritičkog mišljenja… Gosti su bili Marko Tomaš, Almin Kaplan i Namik Kabil.

Ansambl Narodnog pozoišta Mostar gostovao je na festivalu “Osmijeh Sarajeva” u Sarajevu s predstavom “Hotel Plaza” (Neil Simon / režija: Admir Glamočak), na kome su Emir Sejfić i Jasna Žalica osvojili glumačke nagrade; s istom predstavom su gostovali i u Konjicu na “Konjičkom ljetu”; u Zenici s predstavom “Ćelava pjevačica” i koprodukcijskom predstavom “Mrtve ribe plivaju na leđima” (Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar i BNP Zenica; Josip Mlakić – režija Tanja Miletić Oručević); s istom predstavom szgostovali i u Banja Luci, u Narodnom pozorištu RS-a: bilo je to prvo poslijeratno gostovanje mostarskih teatara u Banja Luci; s predstavom “Ajmo na fuka” (koprodukcija NP Mostar i HNK Mostar) smo gostovali u Livnu i Jablanici… Predstave NPM-a su gledali učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola: IV Osnovna škola, OŠ “Mujaga Komadina”, OŠ “Mustafa Ejubović – Šejh Jujo”, učenici Gimnazije Mostar, Srednje građevinske škole…

NPM je bio domaćin i brojnim gostujućim programima i umjetnicima – italijanskoj zvijezdi Vinicuju Caposseli, mjuziklu iz Amerike “Mali dućan strave”, promocijama knjiga “Teatar u ratnom Sarajevu 1992. – 1995.”, “Čuvarkući” Tarika Đođića, koncertima Pontanime, Sanela Redžića, rasprodanim “Majstorskim glumačkim radionicima” Zijaha Sokolovića…

Objavljen je i Javni poziv za prijavu na predstojeći 15. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” koji će se održati od 20. – 27. 4. 2018. Poziv je otvoren do 15. 02. 2018.

“Mi smo u godini koja je na izmaku ostvarili gotovo sve postavljene ciljeve tako da, cijeneći okolnosti u kojima djelujemo i činjenicu da Narodno pozorište ima višegodišnji plan unapređenja repertoara i poslovne strategije, za nas je važno da na zdravim temeljima gradimo osnovu za naredne sezone, što uspješno i činimo.

Važno je napomenuti da je naše poslovanje stabilno, da publici pružamo kvalitetan repertoar, kako predstava iz vlastite produkcije tako i gostujućih djela, te da smo suorganizator za Mostar vrlo značajne manifestacije „Mostarsko ljeto“, gdje smo u saradnji sa Centrom za kulturu Mostar, Muzejom Hercegovine, Narodnom bibliotekom i Pozorištem lutaka tokom ljeta organizovali preko 30 kulturnih sadržaja, gdje su nastupali umjetnici sa tri kontinenta. Ako tome dodamo i 14. međunarodni festival komedije „Mostarska liska“, te naš novi program „Književni most“, onda neskromno možemo zaključiti da kolektiv Narodnog pozorišta daje svoj značajan doprinos oblikovanju kulturne scene Mostara.

Kao važnu činjenicu bih istakao još i infrastrukturne radove koji su za nas od izuzetnog značaja, jer će Narodno pozorište, bar što se tiče vanjskog izgleda, dobiti svoj prepoznatljiv prijeratni izgled i u pozitivnom smislu će odudarati od drugih objekata u Titovoj ulici.

Što se tiče planova za narednu godinu, u fokusu će nam biti unapređenje repertoara, tako da ćemo već u januaru mjesecu početi rad paralelno na dvije predstave, od čega će jedna biti na velikoj, a jedna na maloj sceni. Do kraja 2018. godine, imaćemo ukupno pet premijernih predstava, što će svakako biti najbolja poslijeratna sezona do sada. Da se sve ne bi svodilo na planove, mi smo već preduzeli važne korake ka realizaciji ovih ciljeva, tako da manje-više znamo naslove predstava koje ćemo raditi, reditelje, vanjske saradnike, termine premijera.

Naravno, mi već vršimo selekciju predstava za petnaesto izdanje međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“ za koji pristužu prijave; dogovaramo termine gostovanja književnika za „Književni most“; radimo na konceptu „Mostarskog ljeta“,  a fokusirani smo i na nastavak infrastrukturnih radova gdje očekujemo dalje investicija u enterijer objekta kako bi našim radnicima bili osigurani dostojni uslovi rada, a publici pozorište kakvo zaslužuju.

Sve u svemu, pred nama je dinamična godina puna izazova kojima se radujemo”, kaže Almir Mujkanović, direktor NPM-a o 2017. godini i planovima za 2018. godinu.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano