21. Aprila 2019.

Nastavlja se suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

slavko-curuvija-1328585176-79777

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje za ubistvo vlasnika listova “Evropljanin” i “Dnevni telegraf”, novinara Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine.

Suđenje bivšim pripadnicima Državne bezbednosti za ubistvo Ćuruvije privedeno je kraju nakon tri i po godine od početka postupka, a više od 18 godina od zločina.

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Snežana Jovanović, pozvalo je tužilaštvo i odbranu na prethodnom glavnom pretresu da se pripreme za iznošenje završnih riječi, čim se riješe neka pitanja, što bi moglo da se desi brzo u nastavku suđenja.

Vijeće je, u ranijem dijelu postupka, odbacilo niz prijedloga za dopunu dokaznog postupka, ali i prihvatilo prijedlog odbrane da se iz predmeta izdvoji zapisnik sa svjedočenjem inspektora Dragana Kecmana tokom istrage. Na tu odluku, tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu, koji je do sad u ovakvim slučajevima postupao u kratkom roku.

Prvi bi završnu riječ, prema pravilima, iznio zamjenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić, koji zastupa optužnicu.

U optužnici se navodi da je Ćuruvija ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. godina iz niskih pobuda po nalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti s ciljem da se ograniči sloboda medija i sačuva moć, jer je Ćuruvija, kao vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i lista Evropljanin, javno kritikovao vlast.

Prvooptuženi je nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti Radomir Marković, koji je na izdržavanju maksimalne kazne izrečene za atentat na Vuka Draškovića i ubistvo četiri člana njegove stranke na Ibarskoj magistrali.

Osuđen je i u slučajevima Budva, ponovni atentat na Draškovića, kao i ubistvo nekadašnjeg predsjednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

Na optužnici je i nekadašnji načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić i njeni bivši pripadnici Ratko Romić i Miroslav Kurak, kome se sudi u odsustvu jer je u bjekstvu. Romić i Kurak, koji je po nekim informacijama, prije više godina otišao u Afriku, terete se kao neposredni izvršioci.

Optuženi su, iznoseći odbranu na početku suđenja, negirali da su krivi.

Veliki dio optužnice govori o ekonomskom uništavanju Ćuruvije i zabrani njegovih listova po tadašnjem zakonu o informisanju, u periodu koji prethodi ubistvu.

Odbrana je predložila da se kao svjedok sasluša tadašnji ministar informisanja Aleksandar Vučić, sadašnji predsjednik države, ali je vijeće to odbilo.

(Beta)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano