16. Jula 2019.

Nastavljen ekonomski rast

Zgrada bh. institucija

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period  januar – juli 2018. godine u kojem se navodi da je ekonomski rast iz prvog kvartala nastavljen i tokom drugog kvartala, kao i u julu 2018 godine.

U ovom periodu nastavljen je trend rasta industrijske proizvodnje za više od tri posto uz povećanje broja zaposlenih od oko dva posto, što ukazuje na nastavak trenda rasta ekonomske aktivnosti u BiH. Istovremeno je nastavljen rast prometa u maloprodaji od 7,3 posto, kreditnih plasmana fizičkim licima od 7,2 posto, te neto prihoda od PDV-a od 8,4 posto, što ukazuje i na rast privatne potrošnje u BiH, koja ima najviši udio u strukturi BDP-a.

S druge strane dvocifreni rast investicija iz prvog kvartala 2018. godine uz kreditni rast u domenu nefinansijskih preduzeća od 5,3 posto, povećanje uvoza kapitalnih proizvoda za oko 11 posto te izdatih dozvola za građanje u domenu niskogradnje za više od 10 posto, na svojevrstan način ukazuje na trend nastavka rasta investicija u BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano