22. Aprila 2019.

Nastavljena potraga za mladićem koji je upao u Miljacku

1000_1513193173spasavanje-iz-miljacke-13122017-JB-8335

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa svojim pripadnicima od ranih jutarnjih sati je na terenu, peti dan potrage za mladićem koji je na Dolac Malti u Sarajevu upao u Miljacku.

Glasnogovornica FUCZ Majda Kovač kazala je Feni da jedna ekipa sinoć nije ni prekidala potragu, radilo se s baterijskim lampama, reflektorima, pregledao se vizuelno jedan dio rijeke, koliko se sinoć moglo učiniti, od Visokog prema Kaknju.

“Jutros se krenulo od Zenice nizvodno prema Kaknju, dva tima su na brani u Kaknju, jedan je na mjestu ulijevanja Lašve u Bosnu”, navela je Kovač.

Dodala je da su, pored pripadnika FUCZ, na terenu i volonteri. Već je pristiglo oko 70 volontera koji su raspoređeni, a i dalje pristižu.

“Rijeka je podijeljena u sektore. Naši ljudi, vođe timova, idu s volonterima kako ne bismo ugrozili njihovu sigurnost. Tačno se zna gdje se ko nalazi. Baza vođenja operacija je postavljena u Kamberović polju u Zenici, gdje su uposlenici Operativnog centra FUCZ-e, koji prate tačne lokacije svih učesnika potrage”, istakla je Kovač.

Po njenim riječima, s pripadnicima FUCZ i danas je na terenu Specijalna jedinica MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, a očekuju da im se pridruže i pripadnici Jedinice za aktivnosti na vodi Kantonalne uprave civilne zaštite Zenica.

Kovač kaže da se u Sarajevu nalazi Kantonalna uprava civilne zaštite, koja rukovodi aktivnostima u tom dijelu, sa pripadnicima Federalnog MUP-a, MUP-a Kantona Sarajevo, od mjesta gdje je mladić pao u vodu pa sve do Visokog. Na terenu su i pripadnici GSS Novi Grad Sarajevo i GSS stanica Ilidža.

“Proširili smo potragu i prema Doboju, uključili smo ponovo danas i pse koliko to bude moguće da rade, dronovi su, takođe, na terenu. I danas činimo sve da se mladić pronađe. Trenutno čamci nisu u vodi. Nije moguće zbog jake struje, mutne vode i vremenskih uslova još uvijek spustiti čamce. Kad to bude moguće, gdje bude indikacija da moramo pretražiti taj teren, tamo ćemo namjenski spuštati čamc”, kazala je Kovač.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano