16. Januara 2019.

Naučni skup: „Bošnjaci u Hercegovini kroz istoriju“

A3plus-plakat-bosnjaci-u-hercegovini

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ – Gradsko društvo Mostar i Muftijstvo mostarsko, u ponedeljak, 14.maja. u 9,30 sati, u prostorijama Centra za kulturu Mostar, a u sklopu manifestacije 43. Dani mevluda i zikra, organizuje naučni skup „Bošnjaci u Hercegovini kroz istoriju“.

Okvir naučnog skupa jee istorija Bošnjaka u Hercegovini, višestoljetni duhovni  život Bošnjaka Hercegovine – tradicija blagajskog dovišta, značajne ličnosti Bošnjaka Hercegovine, demografska kretanja Bošnjaka Hercegovine, Bošnjačka književnost u Hercegovini, Bosanski jezik u Hercegovini, institucije Bošnjaka na prostoru Hercegovine, političko organizovanje Bošnjaka Hercegovine kroz istoriju, školstvo Bošnjaka Hercegovine kroz istoriju, migracije Bošnjaka Hercegovine, kultura i umjetnost Bošnjaka Hercegovine i etnologija (nošnja, kultura življenja).

Radovi koji će biti prezentirani pristigli su od četrnaest doktora nauka i pet magistara iz oblasti koje se odnose na teme samog skupa. Takođe, prisustvo mogu uzeti svi zainteresovani za sadržaje koje su istraživači prikupili, a koji zasigurno imaju nemjerljiv značaj za istoriju Bosne i Hercegovine.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano