27. Maja 2019.

Naučnici primijetili misteriozne radio-signale iz svemira

122195_kaver5_ls

Naučnici su primijetili više brzih talasa radio signala koji dolaze iz udaljene galaksije, prenosi britanski The Independent, navodeći istraživanje objavljeno u časopisu Nature.

U 13 intervala brzih radio talasa, poznatih pod nazivom FRB, ponavljao se jedan vrlo neobičan signal, koji je dolazio iz istog izvora udaljenog otprilike 1,5 milijardi svjetlosnih godina, otkriveno je teleskopom u Kanadi.

To je tek drugi put u istoriji da su naučnici opazili takav ponavljajući interval radio signala. Ono, istovremeno produbljuje misteriju, ali i nudi mogućnost da se možda. konačno. razumiju razlozi nastanka ovih radio signala.

Tačna priroda i izvor radio talasa su  nepoznate. Postoje razne teorije o tome šta ih uzrokuje. One uključuju neutronsku zvijezdu sa snažnim magnetskim poljem koje se vrlo brzo rotira ili dvije neturonske zvijezde koje su u procesu spajanja. Manje popularna teorija među istraživačima je da se radi o nekoj vrsti vanzemaljskog svemirskog broda.

Intervali signala traju samo milisekundu, ali su zato poslati sa energijom za koju je Suncu potrebno 12 mjeseci da je proizvede.

“Ako znamo da postoji još jedan, možemo pretpostaviti da u svemiru postoji nešto više, što ne znamo”, rekla je Ingrid Stairs, astrofizičarka s University of British Columbia. “A s više ponavljanja i izvora koje možemo proučavati, možda možemo razumijeti ove svemirske zagonetke – odakle su i šta ih uzrokuje.”

CHIME observatorij u Okanagan dolini (British Columbia) sastoji se od četiri stometarske polucilindrične antene, koje skeniraju sjeverno nebo svaki dan.

Teleskop je počeo raditi tek prošle godine i vrlo brzo otkrio 13 radio talasa, uključujući ponavljajući signal, prenosi Al Jazeera Balkans.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano