20. Maja 2019.

Naučnici tvrde: Brak deblja

ide3

Muškarci i žene u braku skloniji su debljanju od samaca, pokazalo je istraživanje grupe naučnika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Social Science & Medicine, javljaju agencije.

Naučnici su mjerili indeks tjelesne težine 10.226 ispitanika iz Austrije, Francuske, Njemačke, Italije, Holandije, Poljske, Rusije, Španije i Velike Britanije. Dobijeni podaci djelomično su opovrgli tezu da bračni život blagotvorno djeluje na zdravlje, te potvrdili uvriježeno mišljenje da se oženjeni lakše debljaju.

U skladu sa standardima Svjetske zdravstvene organizacije, indeks tjelesne težine koji se računa kao omjer kvadrata visine u metrima i težine u kilogramima, kod normalno uhranjenih treba biti između 18,5 i 25.

Rezultati istraživanja pokazali su da je prosječni indeks kod muškaraca-samaca 25,7, a oženjenih 26,3. Kod žena, neudate imaju prosječni indeks 25,1, a udate 25,6.

Istraživači zaključuju da ljudi u braku jedu više, a manje se kreću od samaca i samica i da se to jasno vidi na njihovim vagama.
(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano