25. Aprila 2018.

Nećemo ostati nijemi i gluhi na nacionalistička vrijeđanja, rasizam i zviždanje himni BiH

IMG_8303

Poslije sinoćnje blamaže na finalu Kupa BiH, kada je izviždana himna BiH, danas se saopštenjem oglasio FS BiH.

Finale Kupa svake države je svečani čin. Izgleda da to jedino nije slučaj u našoj zemlji, što potvrđuju događaji tokom i nakon revanš meča finala Kupa, odigranog sinoć u Širokom Brijegu, između ekipa Široki Brijeg i Sarajevo.

Veliko finale, koje je trebalo da bude istinski  praznik fudbala, pretvoreno je u potpunu suprotnost, u sprovod civilizacijskih tekovina u najgorem obliku. Eskapada ničim izazvanog vulgarnog nacionalističkog vrijeđanja, rasizma i  huliganizma, te ponižavajući odnos prema državnoj  himni, nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

“Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ne može i neće biti  nijem i slijep na parole „Za dom spremni“, „Ubij baliju“ i sve ostale oblike ponašanja koji nemaju ništa zajedničko sa sportom.  Nažalost, korektno ponašanje aktera na terenu i uzoran prijem gostujuće ekipe i zvanica prije utakmice od strane rukovodstva Široki Brijeg ostali su potpuno u sjeni nesportskog, neprimjerenog i frustrirajućeg ponašanja domaćin navijača.

Nadležni organi Saveza će provesti propisani postupak i  preduzeti sve potrebne radnje u domenu svoje nadležnosti, slijedeći  egazaktan primjer koji su disciplinski organi FIFA-e proveli za slične situacije i događaje  neprilične sportskom događaju i žestoko odgovoriti propisanim mjerama.

FS BiH  će nastaviti odlučnu  borbu za  izgradnje ljepšeg, boljeg i zdravijeg ambijenta za sva buduća nogometno-fudbalska dešavanja. Pa tako i za naredna finala Kupa BiH. Jer Bosna i Hercegovina je, ipak, država svih nas!”, stoji u saopštenju FS BiH.

(Novasloboda.ba) 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano