19. Januara 2019.

Nezavisna istraga Praljkovog samoubistva nije utvrdila propuste u pravilima Suda

praljak kolaz_660x388

Nezavisna stručna istraga provedena nakon samoubistva generala Slobodana Praljka, osuđenog za zločine u BiH, utvrdila je da nije bilo nikakvih propusta ili manjkavosti u pravnom okviru Haaškog suda u pogledu tretmana zatvorenika i da prema tome nije potrebna nikakva izmjena pravila o njegovu radu, saopštio je Haški sud.

Istragu je vodio sudija Hassan B. Jallow, predsjednik Vrhovnog suda Gambije i bivši tužilac Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne krivične sudove. Trajala je od 1. do 29. decembra i nadopuna je tekućoj holandskoj istrazi, koja će utvrditi je li u tom slučaju bilo počinjeno neko krivično djelo.

Istraga je bila fokusirana na primjerenost pravnog i političkog okvira ICTY-ja i poštivanje propisanih procedura.

“Moja revizija nije utvrdila nikakve propuste ili manjkavosti u pravnom okviru ICTY-ja, kada je riječ o tretmanu zatvorenika u UN-ovu zatvoru i na Sudu i prema tome ne predlažem nikakve promjene pravila i propisa ICTY-a”, navodi sudija Jallow u saopštenju, prenosi agencija Hina.

“Nadalje, revizija je pokazala da su službenici UN-ovog zatvora, bezbjedonosni službenici i drugo osoblje ICTY-ja poštivali pravni okvir kada je riječ o Praljkovu tretmanu”, dodaje se.

“Kako se navodi u mojim zaključcima, bez posebnih informacija (kojih nije bilo) i ostajući u okviru pravila Nelsona Mandele (minimalna pravila o tretmanu zatvorenika), ne postoje mjere koje bi zagarantovale otkriće otrova u bilo kojoj fazi”, ističe Jallow. “Ipak, revizija je ukazala na neke mjere koje bi mogle biti preduzete, kako bi se povećala vjerovatnost otkrića u budućim slučajevima”.

S tim u vezi, sudija Jallow navodi preporuke koje se odnose na procedure pretraživanja, uključujući posjetioce i ćelija zatvorenika, kao i kurseve obuke za bezbjedonosne službenike. Uz to, preporučio je da se uvede 30.minutna odgoda televizijskog prenosa izricanja presuda.

U pogledu otrova koji je Praljak upotrijebio, Jallow navodi da je riječ o kalijevom cijanidu, te da nije moguće tačno utvrditi kada ga je i kako nabavio.

“Supstanca koju je Praljak uzeo je analizirana i utvrđeno je da je riječ o kalijevom cijanidu. Kalijev cijanid nije moguće legalno nabaviti u zatvoru niti ga ilegalno proizvesti od supstanci dostupnih u zatvoru. Kalijev cijanid može biti poslat kao prah ili rastopljen u vodi. Količina potrebna za smrtonosnu dozu iznosi 200 do 300 mg (što odgovara jednoj tableti)”.

“Nije moguće definitivno reći kako je i kada Praljak nabavio otrov. Tekuća istraga holandskih vlasti mogla bi to razjasniti. Važno je odmah napomenuti da službenici UN-ovog zatvora ili ICTY-ja općenito nisu imali nikakve informacije da Praljak posjeduje otrov. Da su imali, mogle su biti preduzete dalje kontrolne mjere (pretrage ćelija i Praljka). Međutim, čak i da su takve informacije bile dostupne, priroda i količina otrova bile su takve da je lako mogao ostati neotkriven čak i najstrožim pretraživanjem ljudi, ćelija i drugih područja. Njegova mala veličina, ograničenja u pravilima o strogom pretraživanju i priroda opreme za pretraživanje u UN-ovom zatvoru i na Sudu pridonijeli su tome da je bilo teško otkriti otrov”, objašnjava Jallow.

Sudiji Jallowu u istrazi  su pomagali nezavisni stručnjaci s velikim domaćim i međunarodnim iskustvom kada je riječ o mjerama bezbjednosti u zatvorima.

Analizirali su relevantne međunarodne i ICTY-jeve propise o pritvoru i internim bezbjedonosnim procedurama. Intervjuisali su 23 službenika ICTY-ja i Mehanizma, uključujući UN-ovog zatvora i bezbjedonosne službenike, kako bi utvrdili okolnosti događaja 29. novembra.

Analizirali su i video snimku iz zatvora i sa Suda, te dokumentaciju o Praljku i vezanim događajima. Posjetili su, takođe, UN-ov zatvor i Sud, uključujući sudnicu broj 1 i zatvorske ćelije. Sudija Jallow bio je upoznat s napretkom holandske krivične istrage i sastao se s predstavnicima hrvatske ambasade u Den Haagu, navodi se u saopštenju Haaškog suda.

General Slobodan Praljak, bivši načelnik glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane, počinio je 29. novembra samoubistvo prilikom izricanja pravosnažne presude u sudnici Haaškog suda. Žalbeno vijeće potvrdilo mu je kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina u BiH.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano